Το μυστικό νοστιμιάς για τους συγκεκριμένους γίγαντες είναι πως χρησιμοποιούμε από την αρχή το ίδιο νερό - το νερό μέσα στο οποίο θα μουλιάσουν τα φασόλια, θα τα συντροφεύσει μέχρι και τέλος. Αυτό γίνεται γιατί όσο παραμένει το φασόλι στο νερό απελευθερώνει γεύση, η οποία είναι κρίμα να πάει χαμένη.

Για να ψηθούν σωστά πάλι, χρειάζονται προσοχή. Στη διαδικασία δίνονται οι χρόνοι ψησίματος, ωστόσο επειδή φασόλι από φασόλι διαφέρει και δεν είναι όλα το ίδιο «βραστερά», καλό θα είναι να δοκιμάζουμε κατά διαστήματα, για να βλέπουμε την εξέλιξη τους. Στο στάδιο του βρασμού δηλαδή, τα φασόλια θα πρέπει να κόβονται με πιρούνι, αλλά να μη λιώνουν και να κρατάνε το σχήμα τους. Όταν ψηθούν στον φούρνο ωστόσο, τα φασόλια είναι έτοιμα όταν λιώνουν εύκολα αν τα πατήσουμε με το πιρούνι.

Γίγαντες στον φούρνο

Γίγαντες στον φούρνο

Υλικά
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 1½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • μπούκοβο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών όπως η κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Η πρόταση του WSPC: Νεμέα - Κτήμα Λαντίδη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους γίγαντες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-12 ώρες.
  2. Μεταφέρουμε τα φασόλια με το νερό στο οποίο μούλιασαν σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  4. Μεταφέρουμε τα φασόλια σε ταψί, τα καλύπτουμε ίσα - ίσα με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και κρατάμε το υπόλοιπο νερό στην άκρη, σε περίπτωση που δεν ψηθούν καλά και χρειαστεί να προσθέσουμε υγρασία.
  5. Στην κατσαρόλα που έβρασαν τα φασόλια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, την κέτσαπ, τον πελτέ ντομάτας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  7. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Ψήνουμε τους γίγαντες για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δημιουργηθεί μια πολύ λεπτή κρούστα. 
  9. Δοκιμάζουμε τα φασόλια και αν δεν έχουν βράσει προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε νωρίτερα.
  10. Σερβίρουμε τους γίγαντες με μπούκοβο και επιπλέον καπνιστή πάπρικα.