
Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη είναι από τα πιο γευστικά συστατικά που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Είναι αλμυρή, πικάντικη και ευχάριστα ξινή, κάνοντάς την εξαιρετική προσθήκη στη γευστική ενίσχυση διαφόρων πιάτων. Βέβαια αυτά τα γνώριζες ήδη, αφού σίγουρα έχεις δοοκιμάσει κάπαρη σε τουλάχιστον μια χωριάτικη σαλάτα. Ξέρεις όμως από πού προέρχεται, ποιους διάφορους τύπους περιλαμβάνει και πως να αγοράζεις τον ιδανικότερο για τις ανάγκες σου και τους καλύτερους τρόπους χρήσης της σε συνταγές;
Τι γεύση έχει οι κάπαρη;
Η κάπαρη έχει την αλμυρή και ανθώδη γεύση της ελιάς, αλλά με πιο έντονες ξινές και βοτανικές νότες και λιγότερο λιπαρότητα. Ταιριάζει όμορφα με θαλασσινά, καθώς τα αλμυρά αρώματα συμπληρώνουν άριστα αυτά τα πιάτα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εντείνει και να αντισταθμίσει πιάτα που είναι πλούσια και ιδιαιτέρως όξινα.
Το μέγεθος παίζει ρόλο
Οι θάμνοι κάππαρης ακολουθούν τον ίδιο κύκλο ανάπτυξης με όλα τα ανθισμένα φυτά: αναπτύσσονται και αναπτύσσονται μέχρι να ανθίσουν και να παράγουν καρπούς. Οι γεωργοί προσπαθούν να συλλέξουν τα μπουμπούκια της κάππαρης στην πιο μικρή και συμπαγή τους φάση-πολύ πριν το φυτό προλάβει να ανθίσει. Μάλιστα οι καλύτεροι γεωργοί κάππαρης βγαίνουν κάθε μέρα και μαζεύουν τα μικρά κλειστά μπουμπούκια. Οι μικρότερες ονομάζονται nonpareils και, με την ανάπτυξή τους, μεγαλώνουν σε surfines, capucines, fines, και capotes-γίνονται πιο μαλακές στην υφή και λιγότερο συμπυκνωμένες σε γεύση όσο μεγαλώνουν. Οι μεγάλες δεν είναι απαραίτητα κακές-ορισμένοι προτιμούν την πιο χοντρή υφή των ελαφρώς μεγαλύτερων μπουμπουκιών. Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά την ποιότητα και την αξία, εκείνες που μαζεύονται όταν είναι μεταξύ 4 και 7 χιλιοστών θεωρούνται κορυφαίες. Σε καταστήματα μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ μικρότερης και μεγαλύτερης κάπαρης, αλλά αν θέλεις να ξέρεις ακριβώς ποιο μέγεθος αγοράζεις, η ετικέτα στο μπουκάλι θα σου το πει.
Τύποι κάπαρης
Η κάπαρη κατηγοριοποιείται λοιπόν ανάλογα με το μέγεθός της, με τις πιο γνωστές ποικιλίες να διακρίνονται σε:
- Lilliput: Είναι πολύ μικρή, από 3 έως 5 χιλιοστά. Δύσκολο να βρεθεί, αλλά αξίζουν την αναζήτηση λόγω της έντονης γεύσης της.
- Nonpareil: Αποτελεί την πιο διάσημη ποικιλία παγκοσμίως και κυμαίνεται από 5 έως 7 χιλιοστά.
- Capucines: Αυτή η ποικιλία είναι πιο πιπεράτη σε γεύση, σε σύγκριση με άλλους τύπους και έχει μέγεθος από 8 έως 9 χιλιοστά.
- Fine: Αυτές είναι αρκετά μεγάλες, με μέγεθος από 11 έως 14 χιλιοστά.
- Grusas: Οι κάπαρες Grusas είναι 14 χιλιοστά ή μεγαλύτερες. Συνήθως μπορείς να τις βρεις σε εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ.
Πώς τη συναντάς στην αγορά
Η κάπαρη καταναλώνεται συνήθως διατηρημένη και όχι φρέσκια. Οι πιο συνήθεις τρόποι που θα τη βρεις στα μαγαζιά είναι:
Ξιδάτη
Για να γίνει ξιδάτη οι κατασκευαστές τοποθετούν την κάπαρη σε στρώματα με αλάτι σε κλειστά δοχεία για να απομακρύνουν την υγρασία. Στη συνέχεια, την τοποθετούν σε υγρό τουρσί που αποτελείται από νερό και ξίδι για να προσθέσουν επιπλέον γεύση και να ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης.
Πώς να τη χρησιμοποιήσεις: Οι ξιδάτες πρέπει να στραγγίζονται, αλλά όχι να πλένονται, πριν προστεθούν στα πιάτα.
Σε άλμη
Η κάπαρη σε άλμη ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία προετοιμασίας με τις ξιδάτες. Ωστόσο, το υγρό συντήρησης τους περιέχει συνήθως λιγότερο ξίδι, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο όξινες και να έχουν μια πιο αλμυρή γεύση. Είναι ιδανικές όταν θέλεις να προσθέσεις μια πινελιά αλμύρας σε ένα πιάτο.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Καλό είναι αυτές να τις ξεπλύνεις για να αποφύγεις την υπερβολική αλμύρα. Στράγγιξέ τες πρώτα σε ένα σουρωτήρι και ξέπλυνέ τες με κρύο νερό.
Σε λάδι
Αυτή η κάπαρη διατηρείται στο λάδι αντί για ξίδι ή άλμη. Αυτό προσθέτει μια επίπεδη λιπαρότητα που βοηθά να εξισορροπήσουν την αλμυρότητα και την οξύτητα που είναι πιο έντονη στις άλλες δύο ποικιλίες κάππαρης. Σε λάδι είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, αλλά μπορείς να τις εντοπίσεις σε καταστήματα με επιλεγμένα τρόφιμα.
Πώς να τις χρησιμοποιήσεις: Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι έτοιμα απευθείας από το βάζο για κατανάλωση.
Κατά την αγορά κάπαρης, μπορεί να συναντήσεις και τα φύλλα της. Αυτό το προϊόν διαφέρει σε εμφάνιση και τρόπο χρήσης.
Φύλλα κάπαρης: Τα φύλλα κάπαρης είναι τα φύλλα του φυτού. Διατηρούνται σε άλμη, όπως η κάπαρη, οπότε έχουν παρόμοια γεύση. Λόγω του ελκυστικού τους σχήματος και του λεπτού προφίλ τους, συχνά προτιμώνται ως ιδιαίτερες γαρνιτούρες. Ταιριάζουν φυσικά με θαλασσινά.
Πώς να καταναλώσεις την κάπαρη
Με ένα βάζο κάππαρης στην κουζίνα σου, η αναβάθμιση των συνταγών θα είναι εύκολη. Εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να την απολαύσεις.
Πρόσθεσε την σε σάλτσες: Η κάππαρη είναι βασικό συστατικό σε πιάτα όπως η πουτανέσκα, όπου ενσωματώνεται στη σάλτσα. Επίσης, λειτουργεί πολύ καλά σε σάλτσα με λευκό κρασί, προσφέροντας την τέλεια αλμυρή γεύση στο πιάτο. Ξεκίνα σοτάροντας την κάππαρη σε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, άφησέ την να τραγανίσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέστε τα υλικά για τη σάλτσα, προετοιμάζοντας την όπως συνήθως. Απόλαυσέ την με κοτόπουλο ή ψάρι και τα αγαπημένα σου ζυμαρικά.
Πρόσθεσέ την σε σαλάτες: Αναβάθμισε τη γεύση και την υφή της αγαπημένης σου σαλάτας με κάπαρη. Μπορείς να τη ψιλοκόψεις και να την ενσωματώσεις σε μια βινεγκρέτ (όπως στη σαλάτα ρόκας με ραπανάκια και βινεγκρέτ κάππαρης) ή να τη χρησιμοποιήσεις ολόκληρη ως γαρνιτούρα. Επίσης ταιριάζει εξαιρετικά σε σαλάτες πατάτας ή αυγών.
Δοκίμασέ την τηγανητή: Μπορείς να την στραγγίξεις και τηγανίσεις σε λάδι για ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Άστη για περίπου ένα λεπτό, αυξάνοντας ελαφρώς το χρόνο για τις μεγαλύτερες ποικιλίες. Όταν η κάπαρη είναι έτοιμη, τοποθέτησέ την σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει. Το τελικό προϊόν έχει μια γεύση σαν αποξηραμένη κάππαρη με τραγανό και πλούσιο φινίρισμα. Είναι ιδανική γαρνιτούρα για ψάρι στα κάρβουνα ή ανάμειξέ την με βούτυρο για να δημιουργήσεις μια σύνθετη γεύση.
Πώς να αποθηκεύσεις την κάπαρη
Μόλις ανοιχτεί, το βάζο με την κάππαρη πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο στην αρχική του συσκευασία. Φρόντισε να κλείσεις καλά το καπάκι για να δημιουργήσεις μια αεροστεγή σφράγιση.
Διάρκεια ζωής
Όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο, το βάζο με την κάπαρη μπορεί να διατηρηθεί για περίπου ένα χρόνο. Υπάρχει περίπτωση λόγω της αλμυρής φύσης της κάπαρης, το καπάκι του βάζου να διαβρωθεί πριν, αλλά αν επηρεαστεί το προϊόν φαίνεται από τη διαφορά στην όψη, την οσμή και τη γεύση.