Υλικά
- 1000 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. γραβιέρα γλυκιά χοντροτριμμένη
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 ½ κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Chardonnay με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, κυδωνιού, βανίλιας και ξηρών καρπών, πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρότασή μας: Nomade Chardonnay - Κτήμα Οινοτρόπαι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το πιπέρι.
- Χρησιμοποιούμε ένα πυρίμαχο σκεύος 28-30 εκ. ιδανικά με καπάκι, και πασπαλίζουμε το σκεύος με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας στον πάτο.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες σε στρώσεις εναλλάξ με τα τυριά, κρατώντας το ¼ για το ψήσιμο.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 50' στον φούρνο ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα οι πατάτες.
- Σερβίρουμε το γκρατέν όσο είναι ζεστό.
- Αν το προτιμάμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το γκρατέν με αλλαντικά και τυριά της επιλογής μας.
- Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μανιτάρια και πιπεριές που ταιριάζουν γευστικά.