Υλικά
  • 1½ κιλό πατάτες baby
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, καθαρισμένες
  • 2-3 λεπτές φλούδες από ακέρωτα λεμόνια
  • 2-3 λεπτές φλούδες από ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο (ή θυμάρι ή φασκόμηλο)
  • μαϊντανό ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις αρωματικές πατάτες φούρνου, πλένουμε τις πατάτες καλά, τρίβουμε την εξωτερική φλούδα τους απαλά με σύρμα ή σφουγγάρι κουζίνας, για να καθαρίσουν από τυχόν χώματα και τις κόβουμε στη μέση. Αν προτιμάμε μπρούμε να τις καθαρίσουμε με peeler  - σε αυτή την  περίπτωση δε χρειάζεται να τις κόψουμε στη μέση.
  2. Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό (όχι ζεστό) και αλατίζουμε.
  3. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να αρχίσουν να μαλακώνουν. Δε θέλουμε να τις βράσουμε τελείως, για να μη χαλάσει το σχήμα τους και να μην αρχίσουν να ξεφλουδίζουν.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και στεγνώνουμε καλά με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Σπάμε τις σκελίδες σκόρδου, πιέζοντάς πάνω τους με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού.
  7. Απλώνουμε τις πατάτες σε μεγάλο ταψί και προσθέτουμε ανάμεσά τους τις σκελίδες σκόρδου.
  8. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο Lurpak και περιχύνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε καλά.
  9. Ψήνουμε τις πατάτες στον φούρνο για 30-40 λεπτά, γυρίζοντας τις στο μισό του χρόνου, μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές.
  10. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούμε το δενδρολίβανο, τα σκόρδα και τις φλούδες και σερβίρουμε τις πατάτες σε πιατέλα. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και να προσθέσουμε λίγο επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν θέλουμε.

Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανή υφή, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου τα τελευταία 10 λεπτά, προσέχοντας να μην καούν.