Υλικά
  • 5 ντομάτες σχετικά ώριμες
  • 5 πιπεριές
  • 3 μελιτζάνες
  • 3 κολοκυθάκια
  • 3 πατάτες

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ρύζι για γεμιστά (φάνσυ)
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση + 50 ml για το ταψί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 250 γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα γεμιστά με μυρωδικά και γραβιέρα πλένουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια: Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος τους, απομακρύνουμε τα σποράκια από τις πιπεριές και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Βάζουμε τα άδεια λαχανικά σε ένα ταψί και με ένα πιρούνι τα τρυπάμε εξωτερικά σε αρκετά σημεία. Τα αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά.
  3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αφήνουμε στην άκρη, σε ένα μπολ με νερό.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη σάρκα από τα λαχανικά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το δυόσμο. Ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα 2/3 των λαχανικών, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθεί. Ρίχνουμε πάνω από το κάθε γεμιστό 1 κ.σ. χυμό ντομάτας και κλείνουμε με τα καπάκια.
  8. Τοποθετούμε στα κενά, ανάμεσα από τα λαχανικά τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
  9. Περιχύνουμε με τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  10. Ψήνουμε τα γεμιστά στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Στα 40 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Το σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε καθόλου νερό.

Ο χυμός ντομάτας που μπαίνει στο τέλος, πάνω από τη γέμιση, της προσθέτει εκτός από έξτρα γεύση και χρώμα, υγρασία και το ρύζι ψήνεται καλύτερα.