Υλικά
  • 6 ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές
  • 6 πιπεριές πράσινες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 8 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες
  • ελαιόλαδο
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα ερυθρό κρασί από την ποικιλία Λημνιό, με αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών.
Λημνιό Domaine - Porto Carras

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμασία

  1. Κόβουμε από τις ντομάτες ένα κομμάτι σαν καπάκι από την πάνω πλευρά και τις αδειάζουμε με κουτάλι. Βάζουμε την ψίχα τους σε σουρωτήρι και αφού βγάλουμε τα σποράκια, ρίχνουμε την ψίχα στον πολυκόφτη και το υγρό τους σε μπολ.
  2. Κόβουμε ένα καπάκι και από τις πιπεριές και αφαιρούμε την ψίχα με τα σποράκια. Πετάμε τα σποράκια και ρίχνουμε την ψίχα στον πολυκόφτη μαζί με τις ντομάτες. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
  3. Τοποθετούμε τα άδεια λαχανικά σε ταψί και αλατίζουμε το εσωτερικό τους. Στις ντομάτες ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη. 

Γέμιση

  1. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  2. Ρίχνουμε στο τηγάνι το πολτοποιημένο μείγμα των λαχανικών με λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  4. Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση με κουτάλι και γεμίζουμε κατά τα ¾ τα λαχανικά. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τοποθετούμε στο ταψί. Ενδιάμεσα από τα λαχανικά βάζουμε τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τα φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό από τις ντομάτες και έξτρα ελαιόλαδο.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  2. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.  Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά.
  3. Σερβίρουμε τα γεμιστά χλιαρά ή κρύα.

Με την ίδια γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε και άλλα λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια στρογγυλά, ακόμη και κρεμμύδια.