Για να συνοδεύσουμε τη φάβα μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο τουρσί με κρεμμύδια: Κόβουμε 2 μεσαία, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες, τα βάζουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και προσθέτουμε το χυμό 1 μεγάλου λεμονιού και 1 κ.γ. αλάτι. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη όσο μαγειρεύεται η φάβα. Μέχρι να γίνει η φάβα, έτοιμο και το τουρσί μας!

Υλικά
  • 300 γρ. φάβα
  • 1 lt νερό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο μεγάλο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Ένα Αηδάνι από τη Σαντορίνη με λεπτά αρώματα ανθών και εσπεριδοειδών και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Αηδάνι - Οινοποιείο Χατζηδάκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βελούδινη φάβα με καρότο ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 7 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε στην  κατσαρόλα τη φάβα, το φύλλο δάφνης και το νερό, το οποίο θα πρέπει να σκεπάζει εντελώς τη φάβα. Ίσως χρειαστούμε και λίγο παραπάνω. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, αφαιρώντας με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά. 
  4. Όταν μαλακώσει πολύ η φάβα και γίνει σαν χυλός σβήνουμε τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ και πολτοποιούμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο ώστε η φάβα μας να γίνει λεία.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλάτι.
  6. Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου γαρνίροντας αν θέλουμε με κάπαρη, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Μπορούμε βέβαια να τη σερβίρουμε και με ένα λευκό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ή ένα τουρσί από κρεμμύδια.