Υλικά
- 400 γρ. φασόλια λευκά, μέτρια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μεγάλα, κομμένα σε μικρά καρέ ή ροδέλες
- 2 κλωνάρια σέλερι, λεπτοκομμένα ή ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη (φρέσκια ή εμπορίου)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή θυμάρι
- 1-1½ lt ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό (ή λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
- 1 πιπεριά μικρή καυτερή (ξερή ή φρέσκια) ή μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μαυροτράγανο και Syrah με αρώματα βύσσινου, μαρμελάδας κεράσι, δαμάσκηνου και νότες πράσινου πιπεριού και πάπρικας, μέτριο σώμα και μαλακές τανίνες. Η πρόταση του WSPC: Aiora - Moschopolis Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την κλασική φασολάδα, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ και το επόμενο πρωί, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και τα καλύπτουμε με φρέσκο νερό. Την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, φέρνουμε σε βράση και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε από το νερό και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται πιο εύπεπτα.
- Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το φύλλο δάφνης και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τον ζωμό ή το νερό, ώστε να καλύπτονται τα υλικά μας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να δέσει η σούπα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μια καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο για έξτρα πικάντικη γεύση. Ελέγχουμε τα υγρά κατά τη διάρκεια και προσθέτουμε ζεστό ζωμό ή νερό αν χρειαστεί.
- Τα τελευταία 10-15 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί και ελιές και, αν μας αρέσει, λίγο τριμμένη φέτα από πάνω.