Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε φιλέτο από μπούτι, γιατί παραμένει τρυφερό και ζουμερό, και το μαγειρεύουμε σε σάλτσα ντομάτας που ισορροπεί τέλεια την οξύτητα της κάπαρης και της ελιάς. Είναι ένα φαγητό απλό αλλά εκλεπτυσμένο, που συνδυάζεται εύκολα και με πολλά: από ζυμαρικά και ρύζι, μέχρι πουρέ, πατάτες τηγανητές κ.α.,

ιδανικό για καθημερινό τραπέζι ή για όταν θέλουμε κάτι λίγο διαφορετικό χωρίς πολλή φασαρία.

Υλικά
  • 650 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε μπουκιές
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες, φρέσκες ή κονσέρβα
  • 150 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 80 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • 1½ κ.σ. κάπαρη
  • 1 κ.γ μαντζουράνα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό για το σερβίρισμα
  • ζυμαρικά farfalle, βρασμένα για το σερβίρισμα

Sauvignon Blanc με αρώματα που συνδυάζουν τα εσπεριδοειδή και τα εξωτικά φρούτα, νότες βανίλιας και δρυός. Η πρόταση του WSPC: Amethystos Fume Domaine Costa Lazaridi

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κοτόπουλο με ελιές και κάπαρη ξεπλένουμε καλά τις ελιές και την κάπαρη. Αν είναι έντονη ή πολύ αλμυρή η γεύση τους τα μουλιάζουμε σε νερό για 15-20 λεπτά ή παραπάνω αν χρειάζεται.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά, πλασωτέ κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2–3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη.
  4. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματα και προσθέτουμε τον πελτέ, την πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να αρωματίσει τα υλικά.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με όλα τους τα υγρά και τη μαντζουράνα.
  6. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το νερό ή ζωμό, λίγο αλάτι γιατί πιο μετά θα μπουν οι ελιές και η κάπαρη, και πιπέρι.
  7. Σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  8. Τότε ρίχνουμε τις ξεπλυμένες ελιές και την κάπαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς καπάκι για άλλα 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, έχοντας υπόψη πως η κάπαρη και οι ελιές είναι ήδη αλμυρές.
  9. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη δάφνη και σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του πάνω από τα βρασμένα ζυμαρικά (ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας). Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.