Εδώ φτιάχνουμε το ρολό μας απλά, γεμιστό με τυριά και πιπεριές. Γενικά χρησιμοποιούμε φιλέτο στήθος κοτόπουλου, όσο πιο φρέσκο γίνεται. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, μπορούμε να συνδυάσουμε και λίγο φιλέτο μπούτι χωρίς κόκαλο, ανάμεσα στα φιλέτα στήθους, ενώ αν θέλουμε περισσότερη γεύση και κρούστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια με την πέτσα τους, η οποία θα πρέπει να είναι εξωτερικά στο ρολό. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και λιγότερα λιπαρά πάλι, παραλείπουμε την πέτσα και χρησιμοποιούμε σκέτα φιλέτα.
Τα φιλέτα τα χτυπάμε με ειδικό σφυρί ή πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή μεμβράνες, για να γίνουν ομοιόμορφα και λεπτά και να μπορούν να τυλιχθούν εύκολα, καθώς και να ψηθούν σωστά. Τα χτυπάμε με προσοχή όμως, καθώς θέλουμε να λεπτύνουν αλλά όχι υπερβολικά, για να μη διαλυθούν. Αν έχουμε τη δυνατότητα, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας ειδικό δίχτυ για το ρολό (στα παρακάτω βήματα δείχνω πώς θα το φτιάξουμε χωρίς διχτάκι, με σπάγκο και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος).
Αποφεύγουμε να παραφορτώνουμε τη γέμιση γιατί θα χυθεί στο ψήσιμο και αφήνουμε πάντα περιθώριο στις άκρες για να κλείσει σωστά το ρολό. Με τη γέμιση μπορούμε να παίξουμε όπως μας αρέσει και ανάλογα με το τι έχουμε στο ψυγείο μας: μπέικον ή ζαμπόν, διάφορα τυριά όπως μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κατίκι, μετσοβόνε, αλλά και πάστα ελιάς, λιαστές ντομάτες κ.ά.
Το τύλιγμα θέλει λίγη προσοχή. Τυλίγουμε σφιχτά το κοτόπουλο, σηκώνοντας το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος από κάτω του και ξεκινώντας το τύλιγμα, χωρίς να κλείσουμε μέσα και το χαρτί. Τυλίγουμε και δένουμε περιμετρικά και σταθερά με σπάγκο κουζίνας για να κρατήσει το ρολό το σχήμα του στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Αν έχουμε θερμόμετρο, αυτό πάντα βοηθάει στο ψήσιμο των κρεάτων: η εσωτερική θερμοκρασία του ρολού πρέπει να φτάσει στους 75°C για να είναι σωστά ψημένο.
Αν θέλουμε να πάρει εξωτερικά περισσότερο χρώμα, το ξετυλίγουμε από τη λαδόκολλα, το αλείφουμε με τα ζουμιά του και λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, προσέχοντας να μη στεγνώσει.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε, ώστε να κρατήσει τα υγρά του και οι φέτες να κόβονται πιο εύκολα και σωστά.
Το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου, ρύζι ή σαλάτα. Αν περισσέψει μπορούμε να το βάλουμε κομμένο σε σάντουιτς, wraps ή σαλάτες.
- 800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 80 γρ. γραβιέρα γλυκιά, σε φέτες ή τριμμένο
- 80 γρ. κασέρι, σε φέτες ή τριμμένο
- 1-2 πιπεριές φλωρίνης
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1-2 κ.γ. θυμάρι ξηρό ή φρέσκο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγη πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
Viognier με αρώματα ώριμου βερίκοκου, μάνγκο και φλούδας πορτοκαλιού, σε φόντο βανίλιας και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Viognier Cuvee Larsinos Domaine Skouras
- Για το ρολό κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και πιπεριές ανοίγουμε στη μέση τα φιλέτα, αν είναι χοντρά. Τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα πατάμε ελαφρώς με σφυρί κρέατος ή πλάστη, να ανοίξουν.
- Αφαιρούμε το πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ελέγχουμε αν τα φιλέτα έχουν ανοίξει σωστά και αν χρειάζεται τα ενώνουμε μεταξύ τους, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Θέλουμε να σχηματίσουν ένα «φύλλο».
- Απλώνουμε τη μουστάρδα πάνω στα φιλέτα και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και θυμάρι.
- Απλώνουμε από πάνω τα τυριά και τις λωρίδες πιπεριάς, τις οποίες πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
- Το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με καθαρό αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Δένουμε το ρολό με σπάγκο περιμετρικά και σε όλο του το μήκος για να το ασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα του. Για ασφάλεια μπορούμε να ξαναδέσουμε το ρολό με σπάγκο πάνω από το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά μπορούμε να το σφραγίσουμε με αλουμινόχαρτο.
- Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά. Στα τελευταία 10-15 λεπτά αφαιρούμε το περιτύλιγμα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και με τα ζουμιά του και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε.