Σπανακοτυροπιτάκια χωρίς φύλλο
Υλικά

για περίπου 40 κομμάτια

  • 300 γρ. σπανάκι
  • 100 γρ. μυρώνια
  • 100 γρ. καυκαλίθρες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 220 ml ηλιέλαιο
  • 230 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 300 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη 
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε τα σπανακοτυροπιτάκια πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
  2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το αυγό και το ξύδι. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα τυριά και λίγο-λίγο το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  5. Με λαδωμένα χέρια φτιάχνουμε με το μείγμα μικρές μπαλίτσες (λίγο μεγαλύτερες από ένα καρύδι), και τις τοποθετούμε στο ταψί.
  6. Ψήνουμε τα σπανακοτυροπιτάκια στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Αν δεν έχουμε μυρώνια, καυκαλίθρες και φρέσκα κρεμμυδάκια, μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σπανακοτυροπιτάκια και μόνο με φρέσκο σπανάκι και τυριά. Η γεύση τους θα είναι εξίσου υπέροχη.
  • Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το αλεύρι, γι αυτό το προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Δεν παραλείπουμε το ξύδι, καθώς αυτό θα βοηθήσει να γίνουν ιδιαίτερα τραγανά τα σπανακοτυροπιτάκια.