Υλικά
για περίπου 40 κομμάτια
- 300 γρ. σπανάκι
- 100 γρ. μυρώνια
- 100 γρ. καυκαλίθρες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 50 γρ. βούτυρο
- 220 ml ηλιέλαιο
- 230 ml γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 300 γρ. φέτα
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για να φτιάξουμε τα σπανακοτυροπιτάκια πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, το αυγό και το ξύδι. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα τυριά και λίγο-λίγο το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Με λαδωμένα χέρια φτιάχνουμε με το μείγμα μικρές μπαλίτσες (λίγο μεγαλύτερες από ένα καρύδι), και τις τοποθετούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε τα σπανακοτυροπιτάκια στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αν δεν έχουμε μυρώνια, καυκαλίθρες και φρέσκα κρεμμυδάκια, μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σπανακοτυροπιτάκια και μόνο με φρέσκο σπανάκι και τυριά. Η γεύση τους θα είναι εξίσου υπέροχη.
- Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το αλεύρι, γι αυτό το προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Δεν παραλείπουμε το ξύδι, καθώς αυτό θα βοηθήσει να γίνουν ιδιαίτερα τραγανά τα σπανακοτυροπιτάκια.