Υλικά
- 8-10 αγκινάρες καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο τμήμα τους) ψιλοκομμένα
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 500 γρ. πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 5-6 κ.σ. αρακά φρέσκο (καθαρισμένο) ή κατεψυγμένο
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)
- χυμό από 1½ λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών ανθών, υψηλή οξύτητα και επίγευση διαρκείας. Η πρόταση του WSPC: Emhasis Assyrtiko Κτήμα Παυλίδη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις αγκινάρες αλα πολίτα, τοποθετούμε μια μεγάλη, πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ελαφρώς αλατισμένο, μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τα καρότα και την πατάτα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και στη συνέχεια προσθέτουμε και τον αρακά.
- Ανακατεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε σταδιακά τις αγκινάρες στην κατσαρόλα χώνοντάς τες (με το κοτσάνι τους προς τα πάνω) ανάμεσα στα σοταρισμένα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό ή ζωμό, τόσο όσο σχεδόν να σκεπάζει τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για επιπλέον 10-15 λεπτά, μέχρι πιει τα πολλά υγρά.
- Προς το τέλος προσθέτουμε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο και το μάραθο (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.
- Αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε το κορν φλαουρ μέσα στο χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε με το μείγμα τα λαχανικά και κουνάμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Ταιριάζει υπέροχα με φέτα και φρέσκο ψωμί.
- Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε αυγολέμονο για να δέσουμε τη σάλτσα.
Καρολίνα Δωρίτη