Η πίτα, αχ η πίτα. Ένα έδεσμα με πάμπολλες παραλλαγές, ανάλογα με τον τόπο στον οποίο φτιάχνεται, τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, ακόμη και τον χρόνο και την όρεξη που έχουμε.
Κάθε είδους πίτα είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση, τις πιο αγαπημένες παιδικές μας μνήμες, τις ώρες που περνούσαμε στο σπίτι της γιαγιάς, τη στιγμή που άνοιγε φύλλο με εντυπωσιακή ευλάβεια και ακρίβεια, λίγη ώρα πριν την απολαύσουμε αχνιστή και τραγανή.
Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά σίγουρα θα είναι νόστιμη. Είναι το τέλειο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια, για το lunch box της δουλειάς ή του σχολείου. Και εμείς επειδή τις αγαπάμε πολύ, έχουμε φτιάξει πολλές παραλλαγές τους: Από παραδοσιακή πατσαβουρόπιτα, μέχρι κιμαδόπιτα με πράσο, Σφακιανή πίτα και κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, μερακλίδικο γκιοζλεμέ με κιμά και παστουρμαδόπιτα και πολλές ακόμη. Άλλες πιο μπελαλίδικες, με δικό μας φύλλο και άλλες που γίνονται πιο γρήγορα και απαιτούν λίγο χρόνο και κόπο, μα όλες τους μπουκιά και συχώριο.