
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
- 100 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 ml νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
- 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη πατημένη με πιρούνι ή 350 γρ. φέτα ανακατεμένη με 150γρ. ανθότυρο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό, blend των ποικιλιών Chardonnay, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, έντονα εκφραστικό στη μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών, απόλυτα ισορροπημένο με την οξύτητα και την ήπια λιπαρότητα. Η πρόταση του WSPC: Ευχές Ερατεινές Λευκό - Κτήμα Πιερία Ερατεινή
Φτιάχνουμε το φύλλο
- Για τη στριφτή τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, ανακατεύουμε σε μπολ το νερό με το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ρίχνοντάς το από κόσκινο, ανακατεύοντας αρχικά με σύρμα και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που δεν θα κολλάει στο χέρι ή στο μπολ.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη, που πλάθουμε σε όμοιες μπαλίτσες σαν μανταρίνια.
Για το άλειμμα και τη γέμιση
- Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ.
- Αν χρησιμοποιήσουμε μείγμα τυριών, τα αναμειγνύουμε σε μπολ, εναλλακτικά βάζουμε μόνο τη φέτα και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Για την πίτα
- Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και χρησιμοποιώντας λεπτό πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα ζύμης σε δίσκο διαμέτρου 15 εκ.
- Ενώνουμε τους δίσκους ανά 3, αλείφοντας την επιφάνεια κάθε πρώτου και δεύτερου δίσκου με μείγμα λαδιού. Τους τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψί που σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-32 εκ..
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την τριάδα των δίσκων και τους ανοίγουμε με τον πλάστη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.
- Κόβουμε το κάθε φύλλο στη μέση, το αλείφουμε ελαφρά με βουτυρόλαδο και το ραντίζουμε με τα θρυμματισμένα τυριά. Ξεκινάμε να τυλίγουμε το φύλλο από την κυκλική πλευρά του. Ύστερα με τα δυο χέρια το ρολάρουμε και το στριφογυρίζουμε ελαφρά γύρω από τον εαυτό του. Το τυλίγουμε σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο.
- Συνεχίζουμε το σαλιγκάρι, φτιάχνοντας ρολά με τα υπόλοιπα φύλλα και τυριά, φροντίζοντας να μην κολλάμε μεταξύ τους για να μπορεί να περνά ο αέρας ενδιάμεσά τους και να ψηθεί σωστά η πίτα.
- Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή λίγο παραπάνω, ανάλογα το φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα.
Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα με έτοιμα φύλλα κρούστας που θα διπλώνουμε ένα-ένα στη μέση, θα αλείφουμε με μείγμα βουτύρου και λαδιού, θα πασπαλίζουμε με τυρί και θα τυλίγουμε σε ρολά που θα τοποθετήσουμε σε λαδωμένο ταψί δημιουργώντας ένα μεγάλο σαλιγκάρι που θα ξεκινήσουμε από το κέντρο του.