
Στη ζύμη για πίτες είναι σημαντικό να προσέξουμε δύο πράγματα: Το αλεύρι και τη λιπαρή ουσία. Εδώ προτιμώ το αλεύρι τύπου 55%, το οποίο παράγεται από το καλύτερο 55% του σίτου. Το συγκεκριμένο αλεύρι χρησιμοποιείται για ψωμάκια πολυτελείας, ψωμί τοστ, φρυγανιές κλπ.. Όσον αφορά στη λιπαρή ουσία, έχω επιλέξει μαργαρίνη, τη σκληρή συγκεκριμένα, καθώς πρόκειται για ένα γαλάκτωμα λίπους και νερού το οποίο μπορεί να αποτελείται από διαφορετικά έλαια και είναι η καλύτερη επιλογή για πίτα.
Όσο για το άνοιγμα του φύλλου, χρησιμοποιώ νισεστέ και όχι αλεύρι, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση αλευριού. Η χρήση του νισεστέ προτείνεται καθώς το φύλλο αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα.
για ένα στρογγυλό ταψί διαμ. 34 εκ.
- 250 ml νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. αλεύρι τύπου 55%
- 180 γρ. μαργαρίνη σκληρή
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
- ½ κ.γ. αλάτι
Η προετοιμασία του ζυμαριού
- Για να φτιάξουμε εύκολο σπιτικό φύλλο για πίτες ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας. Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και μαζεύεται πάνω στον γάντζο.
- Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το ξεκολλάμε από τον γάντζο, βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Το άνοιγμα του φύλλου
- Σε ένα μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, από τα οποία θα δημιουργήσουμε το πάνω και το κάτω φύλλο. Επειδή το κάτω φύλλο θέλουμε να είναι λίγο πιο χοντρό δε χωρίζουμε ισομερώς τη ζύμη αλλά σε ποσοστό 55% - 45%.
- Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια και το μεγάλο κομμάτι σε 6. Ξεκινάμε με τα 5 κομμάτια και τα άλλα 6 τα αφήνουμε πίσω στο μπολ καλυμμένα με καθαρή πετσέτα.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και με τη χρήση ενός λεπτού πλάστη που επίσης έχουμε πασπαλίσει με λίγο νισεστέ, ανοίγουμε το μπαλάκι σε δίσκο με διάμετρο περίπου 20 εκ.
- Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνουμε νισεστέ και βάζουμε τον πρώτο δίσκο. Απλώνουμε απαλά με πινέλο μια γενναία κ.σ. από τη λιωμένη μαργαρίνη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια. Προσοχή, στον τελευταίο δίσκο δε βάζουμε μαργαρίνη αλλά νισεστέ. Καλύπτουμε το πιάτο με τους δίσκους με μεμβράνη τροφίμων και από πάνω βάζουμε πάλι νισεστέ, ώστε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα 6 κομμάτια.
- Αφού ολοκληρώσουμε και με τον τελευταίο δίσκο, πασπαλίζουμε με νισεστέ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει ξανά η μαργαρίνη, η οποία θα ενώσει την κάθε ομάδα φύλλων σε ένα και θα μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο μας. Θα πρέπει να αφήσουμε τους δίσκους στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν έχουμε χρόνο 2 ώρες είναι ακόμα καλύτερα.
- Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Απλώνουμε και πάλι νισεστέ στον πάγκο μας και παίρνουμε την εξάδα των δίσκων. Με τη χρήση του λεπτού πλάστη την ανοίγουμε σε μεγαλύτερη διάσταση από ότι το ταψί μας ώστε να έχουμε περιθώριο να δημιουργήσουμε τον κόθρο της πίτας.
- Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε την εξάδα σε λαδωμένο ταψί και δημιουργούμε τα απαραίτητα τοιχώματα. Απλώνουμε το σιμιγδάλι στον πάτο της πίτας ώστε να υποδεχτεί τη γέμισή μας. Το σιμιγδάλι θα απορροφήσει την επιπλέον υγρασία από τη γέμιση και θα προστατεύσει το φύλλο μας.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την πεντάδα των δίσκων για να δημιουργήσουμε το πάνω φύλλο της πίτας.
- Μεταφέρουμε στο ταψί, το βάζουμε πάνω από τη γέμιση και γυρνάμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα με τα χέρια μας.
- Πασπαλίζουμε την πίτα μας με την υπόλοιπη μαργαρίνη και αν έχει τελειώσει μπορούμε να ρίξουμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο.
- Έπειτα χαράζουμε την πίτα μας με μαχαίρι στα επιθυμητά κομμάτια και ψήνουμε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμη η πίτα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την τοποθετούμε χωρίς το ταψί σε μια σχάρα ώστε να μην «ιδρώσει».
Πριν ξεκινήσουμε το άνοιγμα των φύλλων καλό είναι να έχουμε ήδη λιώσει τη μαργαρίνη ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τη στιγμή που θα την απλώσουμε στο φύλλο.