Η σπανακόπιτα πέρα από το βασικό υλικό, ζητάει και μυρωδικά που θα αναδείξουν το σπανάκι. Εδώ σου δίνουμε τη βασική συνταγή, που περιλαμβάνει πράσα, κρεμμύδια και άνηθο, αν όμως είσαι τυχερός και βρεις στην αγορά καυκαλήθρες, μυρώνια ή ακόμα και τσουκνίδα, σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τα προσθέσεις. Φυσικά, από μια ωραία σπανακόπιτα δε θα μπορούσε να λείπει το τυρί, οπότε τη γέμιση ολοκληρώνει ιδανικά η φέτα.

Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα

Υλικά

για ένα στρογγυλό ταψί διαμ. 34 εκ.

  • 1  δόση εύκολη ζύμη για πίτες
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 2 πράσα, το λευκό μέρος
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 700 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Sauvignon Blanc με φυτικό χαρακτήρα σπαραγγιού και πιπεριάς, νότες ώριμου ροδάκινου, οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Η πρότασή μας: Sauvignon Blanc - Κτήμα Καριπίδη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την παραδοσιακή σπανακόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο προετοιμάζουμε το φύλλο για την πίτα και παράλληλα ετοιμάζουμε και τη γέμιση.
  2. Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα ξερά κομμάτια τα πράσα και τα κρεμμύδια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά.
  4. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε το σπανάκι. Αν χρειαστεί το προσθέτουμε σταδιακά - αφού μαραθεί η πρώτη παρτίδα προσθέτουμε το υπόλοιπο. Σοτάρουμε για 10 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  6. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τα χόρτα, τη φέτα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  7. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ. με ελαιόλαδο.
  9. Ανοίγουμε το κάτω φύλλο της πίτας και το απλώνουμε στο ταψί, φροντίζοντας να προεξέχει για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο.
  10. Απλώνουμε στη βάση της πίτας το σιμιγδάλι και έπειτα τη γέμιση. Το σιμιγδάλι θα απορροφήσει την επιπλέον υγρασία της γέμισης.
  11. Ανοίγουμε και το πάνω φύλλο της πίτας, σκεπάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και κάτω, ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος.
  12. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  13. Ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά με 1 ώρα, στην κάτω σχάρα, μέχρι να αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
  14. Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στο ταψί και ύστερα προσεκτικά τη μεταφέρουμε σε μια σχάρα ώστε να μην ιδρώσει το κάτω φύλλο της.