
Με έτοιμο φύλλο και καθαρισμένο σπανάκι, λίγο καλό ελαιόλαδο, με φέτα ή χωρίς, η πίτα μπαίνει στο φούρνο σε 25 λεπτά. Όσο χρόνο χρειάζεσαι δηλαδή μέχρι να τον προθερμάνεις.
για ένα ταψί διαστ. 27x37 εκ.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ψυγείου ή κατεψυγμένο και αποψυγμένο
- 125γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο (έτοιμο από συσκευασία)
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος τους
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 2-3 κ.σ. τραχανά
- 250 γρ. φέτα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- σουσάμι για το ψήσιμο
Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία με εξωτικό χαρακτήρα που συνδυάζεται με τη χαρακτηριστική φυτικότητα της ποικιλίας. Στο στόμα διακρίνεται η υψηλή οξύτητα και η λεμονάτη επίγευση. Η πρότασή του WSPC: Sauvignon Blanc - Coopers Creek
- Για την εύκολη σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-175℃.
- Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και βάζουμε το σπανάκι σε μπολ.
- Προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και ανάλογο αλατοπίπερο. Ξεκινάμε να τρίβουμε και να ζουλάμε τα χορταρικά με το χέρι για να αποβάλουν τα υγρά τους, να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
- Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τα φύλλα στη μέση. Με πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 27x37 εκ. και στρώνουμε σταυρωτά τα δύο πρώτα φύλλα, λαδώνοντάς τα ελαφρά και αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί.
- Από τα υπόλοιπα φύλλα, τα μισά φύλλα τα απλώνουμε το ένα μετά το άλλο τσαλακωτά και λαδώνοντάς τα επίσης ένα - ένα με το πινέλο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί. Φέρνουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και απλώνουμε από πάνω τσαλακωτά τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας εκτός από τα δύο τελευταία που τα απλώνουμε τεντωμένα, λαδώνοντάς τα ένα - ένα επίσης.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σπανακόπιτα.
Αν θέλουμε την πίτα μας νηστίσιμη εκτός από τη φέτα, αφαιρούμε από τη γέμιση τον τραχανά και τα αυγά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. χορτοφαγικό τραχανά ή πλιγούρι για να τραβήξει τα υγρά.