
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας σε διάφορες αποχρώσεις και μεγέθη. Συχνά οι μικρότερες ή οι πιο κίτρινες έχουν και πιο λεπτή φλούδα και τέτοιες κολοκύθες μπορούμε να τις μαγειρέψουμε απευθείας με τη φλούδα, χωρίς απαραίτητα να τις καθαρίσουμε, ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να φτιάξουμε. Σε κάθε περίπτωση η φλούδα μιας κολοκύθας δεν χρειάζεται να πάει χαμένη! Αν είναι χοντρή την αξιοποιούμε σε σπιτικούς ζωμούς, αν είναι λεπτή μπορούμε να την κάνουμε απολαυστικά και υγιεινά τσιπς.
Υλικά
- 200 γρ. φλούδες από λεπτόφλουδη κολοκύθα
- 20 ml ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό
- ¼ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα τσιπς από φλούδες κολοκύθας πλένουμε και στεγνώσουμε πολύ καλά την κολοκύθα και στη συνέχεια, την ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός πίλερ, κόβοντας πολύ λεπτές φλούδες, ομοιόμορφες σε μέγεθος και πάχος.
- Αλατίζουμε τις φλούδες και αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά σε σουρωτήρι. Τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί.
- Βάζουμε σε μπολ τις φλούδες, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε τις φλούδες της κολοκύθας στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, γυρνώντας τις στο ενδιάμεσο με μια σπάτουλα. Θέλουμε να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Σερβίρουμε τα τσιπς κολοκύθας σκέτα ή με συνοδεύοντας με κάποιο ντιπ.
- Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στο τέλος λίγο ανθό αλατιού, ρίγανη ή άλλο μυρωδικό βότανο όπως φρέσκο θυμάρι.
- Μπορούμε να ψήσουμε τα τσιπς κολοκύθας και σε air fryer.
- Άλλος ένα τρόπος για να φτιάξουμε τσιπς κολοκύθας, είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από ψητή κολοκύθα, που ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα με το χέρι. Πάλι ραντίζουμε τις φλούδες με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και αν θέλουμε άλλα μπαχαρικά και ψήνουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.