Τσιπς λαχανικών με ντιπ γιαουρτιού

Υλικά
  • 4 παντζάρια μέτρια (όσο πιο όμοιου μεγέθους γίνεται)
  • 2 γλυκοπατάτες μέτριες (όσο πιο όμοιου μεγέθους γίνεται)
  • 2-3 καρότα μέτρια 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι 
  • αλάτι 

Για το ντιπ γιαουρτιού

  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. ταχίνι 
  • 1 κ.γ. θυμάρι 
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα τσιπς λαχανικών στον φούρνο με ντιπ γιαουρτιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τρία ρηχά ταψιά.
  2. Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού. Ξεφλουδίζουμε με το peeler τα καρότα και τις γλυκοπατάτες.
  3. Κόβουμε τα παντζάρια κάθετα στη μέση, τις γλυκοπατάτες στα 2 ή στα 4 (ανάλογα το μέγεθός τους) και τα περνάμε όλα από το μαντολίνο, ώστε να κοπούν σε λεπτές φέτες. Τα καρότα τα κόβουμε σε λοξές φέτες και χρησιμοποιούμε τις μεγαλύτερες.
  4. Μοιράζουμε τα λαχανικά στα ταψιά που ετοιμάσαμε, με τη μία φέτα κολλητά στην άλλη, προσέχοντας να μην αλληλοκαλύπτονται. Με πινέλο αλείφουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και θυμάρι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. 
  5. Κατόπιν γυρνάμε τα λαχανικά και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφαιρούμε τα λαχανικά που ψήθηκαν από το ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία απλώματος - ψησίματος μέχρι να τα ψήσουμε όλα. 
  6. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  7. Αφού κρυώσουν εντελώς τα τσιπς, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με έξτρα αλάτι και θυμάρι και σερβίρουμε συνοδεύοντας με το ντιπ που ετοιμάσαμε. 

Για να μην πετάξουμε τις άκρες των λαχανικών που δεν μπορούμε να κόψουμε με το μαντολίνο, μπορούμε να τις κάνουμε σαλάτα.