Υλικά
  • 250 γρ. άσπρα φασόλια βρασμένα (ή κονσέρβα, καλά ξεπλυμένα και στραγγισμένα, ή κατεψυγμένα)
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκιες, τριμμένες)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. μέλι (προαιρετικά, αν οι ντομάτες είναι πολύ όξινες)
  • μαϊντανό ή βασιλικό φρέσκο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί, blend των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Merlot, με αρωματικό χαρακτήρα από κόκκινα φρούτα και μπαχάρια, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Black Squirrel - Katogi Averoff

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σούπα με άσπρα φασόλια και ντομάτα ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τέλος, ρίχνουμε την καπνιστή και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην καεί.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τις ντομάτες και το μέλι (αν χρησιμοποιήσουμε). Ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε αν χρειαστεί.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν.
  • Αν θέλουμε περισσότερη ένταση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες νιφάδες τσίλι.
  • Για πιο πλούσια υφή, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τη μισή σούπα με ραβδομπλέντερ και να την προσθέσουμε πάλι στην κατσαρόλα πριν σερβίρουμε.