Υλικά
- 250 γρ. άσπρα φασόλια βρασμένα (ή κονσέρβα, καλά ξεπλυμένα και στραγγισμένα, ή κατεψυγμένα)
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκιες, τριμμένες)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. μέλι (προαιρετικά, αν οι ντομάτες είναι πολύ όξινες)
- μαϊντανό ή βασιλικό φρέσκο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ερυθρό κρασί, blend των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Merlot, με αρωματικό χαρακτήρα από κόκκινα φρούτα και μπαχάρια, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Black Squirrel - Katogi Averoff
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σούπα με άσπρα φασόλια και ντομάτα ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τέλος, ρίχνουμε την καπνιστή και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην καεί.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τις ντομάτες και το μέλι (αν χρησιμοποιήσουμε). Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε αν χρειαστεί.
- Σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν.
- Αν θέλουμε περισσότερη ένταση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες νιφάδες τσίλι.
- Για πιο πλούσια υφή, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τη μισή σούπα με ραβδομπλέντερ και να την προσθέσουμε πάλι στην κατσαρόλα πριν σερβίρουμε.