
Υλικά
- 1 πορτοκάλι μεγάλο, κομμένο σε φέτες ή κύβους
- 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 15 ελιές μαύρες, μικρές
- 1½ κ.σ. κάπαρη
- 4 σκελίδες σκόρδο μέτριες, με τη φλούδα
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ. σουμάκ
- ½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
- 1 κ.σ. μέλι
- 175 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί, blend Ασύρτικου με Μαλαγουζιά. Η πρόταση του WSPC: Ίαμα Λευκό - Οινοποιείο Βρυνιώτη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ρεβίθια φούρνου με κάπαρη, ελιές και πορτοκάλι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, τις ελιές, την κάπαρη, τις σκελίδες σκόρδου, τη ρίγανη, το σουμάκ, το μπούκοβο, το μέλι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και σε περίπτωση που χρειάζεται προσαρμόζουμε το καρύκευμα.
- Βάζουμε το μισό πορτοκάλι σε πυρίμαχο σκεύος, καλύπτουμε με τα ρεβίθια και απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο πορτοκάλι.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις μαύρες ελιές με πράσινες ή να βάλουμε και μαύρες και πράσινες.
- Πριν χρησιμοποιήσουμε την κάπαρη, τη δοκιμάζουμε γιατί μπορεί να είναι πολύ αλμυρή. Αν ισχύει αυτό την ξεπλένουμε πριν την προσθέσουμε στα ρεβίθια.
- Για μια vegan εκδοχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου.