Υλικά
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 5 εκ.)
  • 2-3 πιπεριές τσίλι πράσινες, χοντροκομμένες
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
  • ½-1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη 
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (φρέσκες ή κονσέρβα) 
  • 1-2 κ.γ. μέλι
  • 2 κονσέρβες ρεβίθια 
  • 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. μείγμα garam masala
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • κόλιανδρο φρέσκο για το σερβίρισμα

Ροζέ Ξινόμαυρο ή νεαρό Αγιωργίτικο. Η πρόταση του WSPC: Rose de Xinomavro - Αμπελώνες Θυμιόπουλος

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κάρι με λαχανικά και ρεβίθια Chana Masala ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε πολυκόφτη, πολτοποιούμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μισό αλάτι. Σοτάρουμε για 8 λεπτά, να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, εκτός από το garam masala και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  3. Ρίχνουμε στη συνέχεια τις ντομάτες, το μέλι, 2 κ.σ. νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, λιώνοντας τις ντομάτες με πιρούνι.
  4. Προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με περίπου ½ φλ. νερό - θέλουμε το μείγμα να θυμίζει σούπα - και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι το κάρι μας να χυλώσει.
  5. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και το τσίλι, ανάλογα με τις γεύσεις μας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το garam masala, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο.

Το chana masala διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες. Μπορούμε ακόμη να το καταψύξουμε, χωρίζοντας το σε μερίδες. Σε αυτή την περίπτωση το βγάζουμε αποβραδίς από την κατάψυξη, το βάζουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσει και το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα ή φούρνο μικροκυμάτων.