Υλικά

Για τη ζύμη

  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 150 ml γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (8-9γρ.)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 90 γρ. Βούτυρο λιωμένο
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ηλιέλαιο για το ζύμωμα και το πλάσιμο, λίγο

Για τη γέμιση

  • 900 γρ. πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το τηγάνισμα

  • ηλιέλαιο

Λευκό Αφρώδες Prosecco από την Ιταλία και την ποικιλία Glera. Υψηλή οξύτητα, νότες εσπεριδοειδών, φίνος λεπτός αφρισμός και επίγευση που διαρκεί.
Η επιλογή του WSPC: Matiu Brut Prosecco Superiore L’ Antica Quercia

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα πιροσκί με πατάτα πρώτα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια όμοιου μεγέθους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Όσο βράζουν οι πατάτες ετοιμάζουμε τη ζύμη μας: Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το γάλα σε ευρύχωρο μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (δεν πρέπει να καίει), το αβγό και ανακατεύουμε καλά.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι. Προσθέτουμε τμηματικά το μίγμα από το αλεύρι στο μίγμα των υγρών και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη το πάρει όλο ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη μας.
  4. Τη λαδώνουμε και σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί 1 ώρα τουλάχιστον.
  5. Όταν βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με την πρέσα του πουρέ.
  6. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες το κρεμμύδι, το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  7. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, τη βγάζουμε σε λαδωμένο πάγκο και τις κάνουμε μερικά διπλώματα να ξεφουσκώσει. Την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Παίρνουμε το κάθε μέρος ζύμης και το κάνουμε ξανά ρολό που κόβουμε σε 10 ίσα μέρη. Έτσι θα έχουμε συνολικά 30 κομμάτια ζύμης.
  8. Πάνω σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο του από μια κουταλιά γέμιση πατάτας. Φέρνουμε τις δύο πλευρές πάνω από τη γέμιση και το κλείνουμε. Στο τέλος ρολάρουμε τα πιροσκί δίνοντάς τους κυλινδρικό σχήμα.
  9. Όταν φτιάξουμε και τα 30 πιροσκί, ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι άφθονο ηλιέλαιο, η στάθμη να είναι 2 εκ. περίπου, και τηγανίζουμε τα πιροσκί λίγα λίγα σε δόσεις.
  10. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να στραγγίσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και στο τέλος τα σερβίρουμε ζεστά σε πιατέλα. 
  • Αν μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε καπνιστή πάπρικα στη γέμιση.
  • Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.