Υλικά

για 24 κομμάτια

  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 150 ml γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (8-9γρ.)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 90 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο ηλιέλαιο για το ζύμωμα και το πλάσιμο

Για τη γέμιση

  • 8 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα στα 3
  • 8 κ.σ. μουστάρδα
  • 8 κ.σ. κέτσαπ

Για το τηγάνισμα

  • ηλιέλαιο

Ροζέ Syrah και Aglianico με αρώματα φράουλας, κερασιού και δαμάσκηνου, με ένταση και αναζωογονητική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Estella Kitrvs Vineyard Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα λουκανοπιτάκια ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη μας: ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό και το γάλα προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσαρμόζουμε το σύρμα. Ανακατεύουμε για μισό λεπτό, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (δεν πρέπει να καίει), το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο.
  2. Αλλάζουμε το σύρμα με τους γάντζους και κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε  μέσα το αλάτι και ξεκινάμε να προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα στο μίξερ με τα υγρά ρυθμίζοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Όταν η ζύμη πάρει όλο το αλεύρι και γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική σταματάμε το μίξερ.
  3. Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης και σκεπάζουμε τον κάδο με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.  
  4. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, τη βγάζουμε σε λαδωμένο πάγκο και τις κάνουμε μερικά διπλώματα να ξεφουσκώσει.
  5. Την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη.
  6. Παίρνουμε το κάθε μέρος ζύμης και το κάνουμε ξανά ρολό που κόβουμε σε 6 ίσα μέρη. Έτσι θα έχουμε συνολικά 24 κομμάτια ζύμης.
  7. Πάνω σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο του από λίγη μουστάρδα, λίγη κέτσαπ κι ένα κομμάτι λουκάνικο.
  8. Φέρνουμε τις τέσσερις απέναντι πλευρές πάνω από τα λουκανικάκια και τα κλείνουμε. Στο τέλος ρολάρουμε τα λουκανοπιτάκια στον πάγκο δίνοντάς τους κυλινδρικό σχήμα.
  9. Όταν φτιάξουμε και τα 24 πιτάκια τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
  10. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι άφθονο ηλιέλαιο (η στάθμη να είναι 2 εκ. περίπου) και τηγανίζουμε τα πιροσκί λίγα λίγα σε 3 δόσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά.
  11. Κάθε φορά τα βγάζουμε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.
  12. Σερβίρουμε τα λουκανοπιτάκια αμέσως, όσο είναι χλιαρά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.