Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί)
  • 1 αυγό, μεγάλο
  • αλάτι
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σπιτικά νιόκι πατάτας, πρώτα πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 - 25 λεπτά.
  2. Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από πρέσα πατάτας ή τρίφτη όσο είναι ζεστές.
  3. Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό, λίγο αλάτι και σταδιακά το αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν παραζυμώνουμε!
  5. Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια των 1,5 - 2 εκ. Αν θέλουμε, σχηματίζουμε ραβδώσεις με ένα πιρούνι.
  6. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια για 1 - 2 λεπτά και είναι έτοιμα.
  • Δουλεύουμε γρήγορα με τις πατάτες όσο είναι ζεστές – δίνουν καλύτερη υφή.
  • Προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι με φειδώ και μόνο αν χρειαστεί, ώστε να μη γίνουν πολύ σφιχτά.