Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί)
- 1 αυγό, μεγάλο
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σπιτικά νιόκι πατάτας, πρώτα πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 - 25 λεπτά.
- Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από πρέσα πατάτας ή τρίφτη όσο είναι ζεστές.
- Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό, λίγο αλάτι και σταδιακά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν παραζυμώνουμε!
- Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια των 1,5 - 2 εκ. Αν θέλουμε, σχηματίζουμε ραβδώσεις με ένα πιρούνι.
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια για 1 - 2 λεπτά και είναι έτοιμα.
- Δουλεύουμε γρήγορα με τις πατάτες όσο είναι ζεστές – δίνουν καλύτερη υφή.
- Προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι με φειδώ και μόνο αν χρειαστεί, ώστε να μη γίνουν πολύ σφιχτά.