Σε αυτή τη συνταγή μεγάλη σημασία έχει να καθαρίσετε σωστά τα μύδια. Για τη διαδικασία καθαρισμού χρειαζεστε τρεχούμενο νερό, ένα μαχαίρι και μια καλή βούρτσα ή σφουγγάρι, καθώς οτιδήποτε υπάρχει πάνω στο κέλυφος του μυδιού θα πρέπει να απομακρυνθεί. Μία ακόμα κίνηση για τον καθαρισμό των μυδιών είναι η απομάκρυνση του βύσσου ή αλλιώς του «μουστακιού» που προεξέχει, το οποίο τραβάτε προς τα κάτω και αφαιρείτε.
Προσοχή! Τα μύδια που παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του πλυσίματος τα πετάτε, γιατί δε ζούνε πια. Τα ζωντανά μύδια καθώς αντιλαμβάνονται έναν εξωγενή παράγοντα κλείνουν για να προστατευθούν και ανοίγουν μόνο στο άχνισμα.
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 1 κιλό μύδια, με το κέλυφος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
- ¼ κ.γ. μπούκοβο
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 100 ml κρασί λευκό
- 100 γρ. βούτυρο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ένα λευκό κρασί, ασύρτικο από τη Σαντορίνη με δομή, συμπύκνωση, οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Σαντορίνη Κτήμα Αργυρού
- Για τα σπαγγέτι με μύδια αχνιστά, καθαρίζουμε πρώτα τα μύδια σχολαστικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
- Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε περίπου 1 δάχτυλο νερό και αφού βράσει, προσθέτουμε τα μύδια και περιμένουμε 3'-4' μέχρι να ανοίξουν όλα. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε.
- Αφαιρούμε τα μύδια και στραγγίζουμε το νερό που έχει μείνει στο τηγάνι. Είναι απαραίτητο να το στραγγίξουμε γιατί μπορεί τα μύδια να είχαν άμμο. Κρατάμε περίπου 150 ml από το νερό και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράζουμε τα ζυμαρικά.
- Στο τηγάνι που αχνίσαμε τα μύδια και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε την πιπεριά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπούκοβο, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι τα 150 ml απ’ το νερό των μυδιών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για την προσθήκη αλατιού καθώς το νερό των μυδιών είναι ήδη αλμυρό.
- Βάζουμε ξανά τα μύδια στο τηγάνι 3 λεπτά πριν βγάλουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Τέλος, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Δεν τα στραγγίζουμε καθώς το νερό που θα φέρουν στο τηγάνι είναι σημαντικό για να δέσει ακόμα περισσότερο η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμένο πιπέρι και μαϊντανό.
Καλό είναι να απομακρύνουμε τα μύδια από τα κελύφη τους μετά το άχνισμα, για να είναι πιο εύκολο το ανακάτεμα της μακαρονάδας.