Υλικά
            
                - 1 κιλό μοσχάρι, ελιά ή χτένι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
 - 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου μικρά, καθαρισμένα
 - 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
 - 1 καρότο τριμμένο
 - 6 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 120 ml μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό, κόκκινο κρασί
 - 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 - 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντομάτα τριμμένη
 - 2-3 φύλλα δάφνης
 - 1 ξύλο κανέλας
 - 4-5 κόκκους μπαχάρι
 - 2 καρφάκια γαρίφαλο
 - 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
 - 400 ml νερό ή ζωμό βοδινού, ζεστό
 - 2-3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Λημνιώνα με αρώματα ζουμερών ώριμων κόκκινων φρούτων, διακριτικές νότες βαρελιού και νότες από καπνό. Η πρόταση του WSPC: Λημνιώνα - Φίλια Γη
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για το μοσχάρι στιφάδο, στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε μπολ. Το αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30-60 λεπτά. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
 - Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ) και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
 - Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
 - Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το καρότο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
 - Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 - Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο, το ξίδι, το ζεστό ζωμό ή νερό, αλάτι και πιπέρι.
 - Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά.
 - Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι, να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, πουρέ, ρύζι ή χοντρό μακαρόνι.
 
Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους και τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά. Έτσι, η φλούδα γλιστράει και αφαιρείται πιο εύκολα.
Καρολίνα Δωρίτη