Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, ελιά ή χτένι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου μικρά, καθαρισμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο τριμμένο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 120 ml μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό, κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντομάτα τριμμένη
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
- 400 ml νερό ή ζωμό βοδινού, ζεστό
- 2-3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μοσχάρι στιφάδο, στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε μπολ. Το αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30-60 λεπτά. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ) και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το καρότο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο, το ξίδι, το ζεστό ζωμό ή νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι, να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, πουρέ, ρύζι ή χοντρό μακαρόνι.
Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους και τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά. Έτσι, η φλούδα γλιστράει και αφαιρείται πιο εύκολα.