Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι, ελιά ή χτένι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου μικρά, καθαρισμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 120 ml μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό, κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντομάτα τριμμένη
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
  • 400 ml νερό ή ζωμό βοδινού, ζεστό
  • 2-3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μοσχάρι στιφάδο, στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε μπολ. Το αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30-60 λεπτά. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ) και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το καρότο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο, το ξίδι, το ζεστό ζωμό ή νερό, αλάτι και πιπέρι.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά. 
  8. Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι, να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, πουρέ, ρύζι ή χοντρό μακαρόνι.

Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους και τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά. Έτσι, η φλούδα γλιστράει και αφαιρείται πιο εύκολα.