Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι (σπαλομίτα, σπάλα ή ελιά), κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες 
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη ντομάτα φρέσκια
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 lt ζωμό βοδινού ή λαχανικών ή νερό, ζεστό 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Ξινόμαυρο με πολυπλοκότητα αρωμάτων δαμάσκηνου, βατόμουρου, κανέλας και λιαστής ντομάτας με ισορροπία και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο - Κτήμα Καρυδά

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γιουβέτσι με μοσχάρι στον φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σταδιακά (για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία) σοτάρουμε το μοσχάρι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε για λίγο στην άκρη.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα και στο λάδι που έχει μείνει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το καρότο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
  6. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το μοσχάρι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Μεταφέρουμε το μοσχάρι με τη σάλτσα του σε βαθύ ταψί, πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό, ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το κριθαράκι. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλατοπίπερο.
  9. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο ή το καπάκι αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές κατά τη διάρκεια, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά. Αν θέλουμε, τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να ροδίσει λίγο. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος το φαγητό στεγνώσει, συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό ή νερό.
  10. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 5-10 λεπτά, και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι και επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.