Υλικά
  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε μερίδες 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για το τέλος
  • 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή 
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες, φρέσκιες ή εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 400 ml ζωμό βοδινού ή λαχανικών ή νερό, ζεστό
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανός ή βασιλικός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ερυθρό κρασί, blend των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Merlot με αρωματική πολυπλοκότητα τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, πικάντικο χαρακτήρα και ένταση. Η πρόταση του WSPC: Δέκα Ερυθρός - Κτήμα Οινογένεσις

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μαμαδίστικο μοσχάρι κοκκινιστό, πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και έπειτα το αλατίζουμε.
  2. Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το οποίο ιδανικά θέλουμε σχεδόν να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας ίσα-ίσα. Σοτάρουμε σταδιακά το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και έπειτα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο. 
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Θέλουμε ο πελτές να καλύψει όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. 
  4. Ρίχνουμε, το κρασί ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη μαντζουράνα, την κανέλλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  6. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον ζωμό, ο οποίος πρέπει ίσα-ίσα να καλύπτει το κρέας και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα τσεκάρουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό.
  7. Όταν περάσει η ώρα ανοίγουμε το καπάκι και η σάλτσα μας πρέπει να έχει δέσει. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί διορθώνουμε.
  8. Σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί το φαγητό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.
  9. Σερβίρουμε το κοκκινιστό συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, ρύζι, πουρέ ή ζυμαρικά. 

Άλλες κοπές κρέατος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν τη συνταγή είναι: χτένι, οσομπούκο, καπάκι και σπαλομίτα.