Υλικά
  • 800 γρ. κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 220 ml κρασί κόκκινο
  • ½ συσκευασία ντομάτα κονκασέ, περασμένη από τον πολυκόφτη ή 1 κοφτή κ.σ. πελτέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1½ lt νερό ζεστό
  • 1 κύβο κότας
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού για το σερβίρισμα

Για το γκρατινάρισμα

  • φέτες από ψωμί μπαγιάτικο
  • γραβιέρα τριμμένη ή έμενταλ

Pinot Gris με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, νότες σελινόριζας και ακακίας. Η πρόταση του WSPC: Pinot Gris Hugel

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γαλλική κρεμμυδόσουπα ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, την πατάτα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν και να αποχτήσουν ξανθό χρώμα.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε στη σούπα το νερό, τη ντομάτα, τον κύβο, τη φλούδα πορτοκαλιού και αλατίζουμε.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε τη δάφνη και την πορτοκαλόφλουδα και προσθέτουμε το θυμάρι.
  6. Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε ατομικά, πήλινα πασπαλίζοντας με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  7. Για να την γκρατινάρουμε, όπως κάνουν οι Γάλλοι, βάζουμε πάνω σε κάθε μπολ από 1 φέτα ψωμί με μπόλικο τριμμένο τυρί και περνάμε τη σούπα από το γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως!

Αν έχουμε σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο ή κρέας, γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.