
Υλικά
για περίπου 3 lt ζωμού
- 1,5-2 κιλά κόκαλα μοσχαριού (ιδανικά με μεδούλι για πιο πλούσια γεύση)
- 2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση (με τη φλούδα)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες (με τη φλούδα)
- 2 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα)
- 1 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκους πιπεριού μαύρου
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- αλάτι θαλασσινό
- νερό (αρκετό για να καλύψει όλα τα υλικά, περίπου 4-5 lt)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον ζωμό μοσχαριού, μπορούμε να ψήσουμε πρώτα τα κόκαλα, αν θέλουμε περισσότερη γεύση, όμως αυτό είναι προαιρετικό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετούμε τα κόκαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με τα κόκαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά και σκεπάζουμε με καπάκι.
- Σιγοβράζουμε για 3-12 ώρες (όσο περισσότερο, τόσο πιο θρεπτικός και γευστικός θα γίνει). Κατά τις πρώτες ώρες του βρασμού, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα.
- Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον περνάμε από λεπτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.