Υλικά

για περίπου 3 lt ζωμού

  • 1,5-2 κιλά κόκαλα μοσχαριού (ιδανικά με μεδούλι για πιο πλούσια γεύση)
  • 2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση (με τη φλούδα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες (με τη φλούδα)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα)
  • 1 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους πιπεριού μαύρου
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι 
  • αλάτι θαλασσινό 
  • νερό (αρκετό για να καλύψει όλα τα υλικά, περίπου 4-5 lt)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον ζωμό μοσχαριού, μπορούμε να ψήσουμε πρώτα τα κόκαλα, αν θέλουμε περισσότερη γεύση, όμως αυτό είναι προαιρετικό.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 
  3. Τοποθετούμε τα κόκαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
  4. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με τα κόκαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά και σκεπάζουμε με καπάκι.
  6. Σιγοβράζουμε για 3-12 ώρες (όσο περισσότερο, τόσο πιο θρεπτικός και γευστικός θα γίνει). Κατά τις πρώτες ώρες του βρασμού, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα.
  7. Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον περνάμε από λεπτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.