Το μυστικό τους είναι στο κουρκούτι: ανάλαφρο και πολύ παγωμένο. Όσο για το σερβίρισμα, μπορούμε να τις συνοδεύσουμε απλά με κάποιο ντιπ - ταιριάζουν υπέροχα με ελαφριές, αλμυρές ή γλυκόξινες σάλτσες - ή μαζί με σαλάτα και ρύζι.
Μπορούμε επίσης να μπουν στο τραπέζι με σούσι, ασιατικές σούπες και stir-fries ή noodles και εξωτικές σαλάτες.
Για τις γαρίδες
- 500 γρ. γαρίδες μεσαίες ή μεγάλες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι και κέλυφος, μόνο με την ουρά
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
- αλάτι
Για το κουρκούτι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
- 1 αυγό
- 160 ml νερό ανθρακούχο, παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
- ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
Αφρώδες Champagne από 100% Chardonnay με πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, έντονα αρώματα λεμονιού, κίτρου, αποξηραμένου βερίκοκου και brioche με λεπτεπίλεπτο αφρισμό και εξαιρετική ισορροπία. Η επιλογή του WSPC: Champagne Billecart – Salmon Blanc de Blancs
- Για τις γαρίδες τεμπούρα καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας μόνο την ουρά. Αφαιρούμε και το εντεράκι και χαράζουμε ελαφρώς την κοιλιά.
- Έπειτα τις ανοίγουμε σαν πεταλούδα, πιέζοντάς ελαφρώς για να «ισιώσουν». Αυτό βοηθάει στο τηγάνισμα.
- Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο και λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Για να φτιάξουμε το κουρκούτι βάζουμε σε μπολ το αυγό με το παγωμένο νερό και χτυπάμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με ξυλάκι ή πιρούνι. Δεν πειράζει αν μείνουν λίγοι σβώλοι, το σημαντικό είναι να μην το ανακατέψουμε υπερβολικά. Επίσης, επειδή το κουρκούτι μας πρέπει να είναι πολύ κρύο, ιδανικά ακουμπάμε το μπολ μέσα σε ένα δεύτερο, μεγαλύτερο μπολ με πάγο.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μπόλικο λάδι, για βαθύ τηγάνισμα. Τσεκάρουμε αν έχει ζεσταθεί καλά ρίχνοντας 1 σταγόνα κουρκούτι μέσα. Αν ανέβει γρήγορα στην επιφάνεια και κάνει φουσκάλες, είμαστε έτοιμοι.
- Βουτάμε τις γαρίδες μία-μία στο κουρκούτι, κρατώντας από την ουρά και τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες, για 2–3 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
- Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
- Τις σερβίρουμε αμέσως, με μια συνοδευτική σως. Για ευκολία μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με σάλτσα σόγιας, sweet chili sauce, αλλά και μαγιονέζα ή BBQ sauce.
Αν δεν έχουμε ανθρακούχο νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωμένη μπίρα ή απλά κρύο νερό με παγάκια.