Ιδανικές για brunch, ελαφρύ κυρίως γεύμα, ορεκτικό ή σνακ. Ενώ μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γέμιση ανάλογα με τα γούστα μας προσθέτοντας και κάποιο αλλαντικό όπως ψητή/βραστή γαλοπούλα ή ζαμπόν.
Υλικά
για 8–10 κρέπες
Για τις κρέπες
- 100 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 2 αυγά
- 250 ml γάλα
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
- 300 γρ. ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα ή ρικότα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 50 g γραβιέρα τριμμένη ή παρμεζάνα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις κρέπες με σπανάκι τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα 150 γρ. σπανάκι της γέμισης μέχρι να μαραθεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι, πιέζοντάς το. Το αφήνουμε στην άκρη να συνεχίζει να στραγγίζει όσο ετοιμάζουμε τις κρέπες.
- Βάζουμε τα 100 γρ. σπανάκι με το γάλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας πράσινος χυμός. Προσθέτουμε αυγά, αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να γίνει λείο μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μια κουτάλα από το μείγμα.
- Ψήνουμε 1 λεπτό από τη μία πλευρά, γυρίζουμε και ψήνουμε ακόμα μισό λεπτό περίπου και από την άλλη. Μεταφέρουμε σε πιάτο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
- Για τη γέμιση, ανακατεύουμε τη ρικότα με το σοταρισμένο σπανάκι, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε κάθε κρέπα με 2–3 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε ή τυλίγουμε.
- Μπορούμε να τις σερβίρουμε έτσι ή να τις τοποθετήσουμε σε πυρίμαχο σκεύος, να πασπαλίσουμε με λίγο τυρί και να τις ψήσουμε 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα.
Το μείγμα των κρεπών μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένο σπανάκι, καλά στραγγισμένο.
Καρολίνα Δωρίτη