Με τη γλύκα του καρότου να ισορροπεί υπέροχα με το ελαιόλαδο και τα φασόλια, είναι ένα πιάτο εύκολο να γίνει και παράλληλα θρεπτικό και χορταστικό, ιδανικό για χειμωνιάτικα μεσημέρια. Το καλύτερο; Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη και κρατάει στο ψυγείο για 4-5 μέρες αλλά και στην κατάψυξη.
- 400 γρ. φασόλια άσπρα, μέτρια
- 2 καρότα μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη, ελαφρώς σπασμένη
- 1 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
- μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Σαββατιανό με αρώματα λεμονανθών, κίτρου και νότες βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Ορειβάτης Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα Akriotou Winery
- Για τη λευκή φασολάδα μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο νερό, ώστε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
- Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό, να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
- Πετάμε το πρώτο νερό και επιστρέφουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα.
- Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, που πρέπει να καλύπτει τα φασόλια τελείως και να είναι περίπου τρία δάχτυλα πάνω από αυτά.
- Προσθέτουμε μέσα τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη.
- Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Ανάλογα με τα φασόλια, ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού.
- Πού και πού ανοίγουμε και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Αφού μαλακώσουν καλά τα φασόλια, προσθέτουμε το λάδι, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά και χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ωραία η σούπα μας.
- Σερβίρουμε σε πιάτα, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο και φρέσκο ψωμί.
Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή γιατί σφίγγει τα φασόλια και αργούν να μαλακώσουν.
Καρολίνα Δωρίτη