
Υλικά
- 1 ολόκληρο ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο, περίπου 1,8 κιλά
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτάκι μπίρα, 330 ml
- 2 κ.σ. μπάρμπεκιου σος
- 1 πιπεριά τσίλι, φρέσκια, κόκκινη, χωρίς σπόρους
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα
- ½ ματσάκι κόλιανδρο, φρέσκο
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. σπόροι μάραθου
- 1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου
- 1 κ.γ. σπόροι κύμινου
- 1-2 πιπεριές τσίλι, αποξηραμένες, κόκκινες
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη, καστανή
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το beer can chicken του Jamie Oliver, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.
- Σ' ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Έπειτα ραντίζουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας, ώστε να απορροφήσει όλα τα υπέροχα αρώματα σε κάθε σημείο του.
- Ανοίγουμε την μπίρα και αδειάζουμε περίπου τα δύο τρίτα της ή μπορούμε και να τα πιούμε, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τοποθετούμε προσεκτικά την κοιλότητα του κοτόπουλου πάνω στο κουτάκι, έτσι ώστε να μοιάζει σαν να κάθεται όρθιο. Το μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί πλήρως. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, εισάγουμε ένα μαχαίρι στο πιο παχύ μέρος από το κοτόπουλο και οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν διαυγείς.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με την μπάρμπεκιου σος και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει σκουρόχρωμη και κολλώδη υφή.
- Εν τω μεταξύ, κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά τσίλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα κόλιανδρου. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αφαιρούμε προσεκτικά και πετάμε το κουτάκι της μπίρας.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, πασπαλίζουμε με την πιπεριά τσίλι, τα κρεμμυδάκια και τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε.