
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μεγάλο, 1400-1500 γρ.
Για τη μαρινάδα
- 40 γρ. αλάτι χοντρό
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. κρασί λευκό
- 2 λεμόνια, κομμένα σε τέταρτα
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
Για τη γέμιση
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 3 βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 6 κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
- 1 ξινόμηλο, τριμμένο
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. κονιάκ ή κρασί γλυκό
- 1 κλαράκι δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. κόλιανδρο
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- χυμό + ξύσμα από 1 λεμόνι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την επάλειψη
- 1 κ.σ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- ¼ κ.γ. κουρκουμά
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 1 ματσάκι φασκόμηλο φρέσκο
- 10 φύλλα λεμονιού για το ψήσιμο
- 2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
Λευκό Gewürztraminer με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και λουλουδιών, γεμάτο στόμα και αισθητή γλυκύτητα που εξισορροπείται από αντίστοιχη οξύτητα. Η πρότασή του WSPC: Fronholz A l' Orient d' Eden - Domaine Ostertag
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το γεμιστό κοτόπουλο με φασκόμηλο και λεμόνι, ξεκινάμε από τη μαρινάδα: σε ευρύχωρο σκεύος, που να χωράει και το κοτόπουλο, ανακατεύουμε το υλικά για τη μαρινάδα σε 1½ lt νερό.
- Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα και το αφήνουμε εκεί για 6 ώρες. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 μέρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Την επόμενη μέρα, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αφαιρούμε από το λουκάνικο τη μεμβράνη του εντέρου και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ραντίζουμε με το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το κοτόπουλο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175℃.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της επάλειψης και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε καλά και το γεμίζουμε με όλη τη γέμιση. Ιδανικά δένουμε σφιχτά με σπάγκο τα πόδια.
- Σε στενό πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ιδανικά με καπάκι, στρώνουμε τα φύλλα φασκόμηλου και τα λεμονόφυλλα, τα οποία έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά, προσθέτουμε τις φέτες από τα λεμόνια και τα κρεμμύδια από τη μαρινάδα.
- Ακουμπάμε το κοτόπουλο στο ταψί και το αλείφουμε με ένα παχύ στρώμα από το μείγμα της επάλειψης. Δεν το βάζουμε όλο γιατί θα χρειαστεί να αλείψουμε το κοτόπουλο και κατά τη διάρκεια ψησίματος.
- Σκεπάζουμε με καπάκι ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 60 λεπτά στη χαμηλότερη σχάρα.
- Κατόπιν, ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200℃, αλείφουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο μείγμα επάλειψης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο σε πιατέλα, με τα συνοδευτικά της επιλογής μας.
- Αν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να παραλείψουμε το μαρινάρισμα, αν όμως μπορέσουμε να αφήσουμε για ώρες στο κοτόπουλο στη μαρινάδα θα λιώνει στο στόμα.
- Την ίδια ακριβώς συνταγή μπορούμε να ακολουθήσουμε για κόκορα ή γαλοπούλα, προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος.