Σε αυτή τη συνταγή η γέμιση περιέχει διπλάσια ποσότητα σπανάκι απ’ ό,τι συνήθως και αρκετό τυρί, ώστε το πιάτο να είναι κρεμώδες και πλούσιο, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και να έχει φρεσκάδα.
Υλικά
- 340 γρ. κοχύλες
- 560 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο (αποψυγμένο)
- 425 γρ. ρικότα με χαμηλά λιπαρά
- ½ φλ. (περίπου 60 γρ.) παρμεζάνα τριμμένη
- 1 αυγό μεγάλο, ελαφρώς χτυπημένο
- ¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3¼ φλ. σάλτσα ντομάτας, σπιτική ή έτοιμη
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- ¼ κ.γ. μπούκοβο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις κοχύλες με σπανάκι και ρικότα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και αλατίζουμε.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο ταψί δίπλα στον πάγκο εργασίας.
- Ρίχνουμε τις κοχύλες στο νερό και βράζουμε μέχρι να γίνουν al dente.
- Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Στο μεταξύ βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το στύβουμε καλά με τα χέρια, ώστε να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
- Το μεταφέρουμε σε μεσαίο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το ½ κ.γ. αλάτι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ρικότα, το ¼ φλ. παρμεζάνα, το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώνουμε το 1¼ φλιτζανιού από τη σάλτσα στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 23×33 εκ.
- Γεμίζουμε κάθε κοχύλι με περίπου 1 γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση και το τοποθετούμε στο σκεύος.
- Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 2 φλ. σάλτσας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει λίγο η σάλτσα (σηκώνουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο για να ελέγξουμε).
- Αφού βγάλουμε τις κοχύλες από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί, να σκεπαστεί με αλουμινόχαρτο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως 1 ημέρα πριν ψηθεί.