Σε αυτή τη συνταγή η γέμιση περιέχει διπλάσια ποσότητα σπανάκι απ’ ό,τι συνήθως και αρκετό τυρί, ώστε το πιάτο να είναι κρεμώδες και πλούσιο, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και να έχει φρεσκάδα.

Κοχύλες γεμιστές με σπανάκι

Υλικά
  • 340 γρ. κοχύλες
  • 560 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο (αποψυγμένο)
  • 425 γρ. ρικότα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ φλ. (περίπου 60 γρ.) παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 αυγό μεγάλο, ελαφρώς χτυπημένο
  • ¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3¼ φλ. σάλτσα ντομάτας, σπιτική ή έτοιμη
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις κοχύλες με σπανάκι και ρικότα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και αλατίζουμε.
  2. Τοποθετούμε ένα μεγάλο ταψί δίπλα στον πάγκο εργασίας.
  3. Ρίχνουμε τις κοχύλες στο νερό και βράζουμε μέχρι να γίνουν al dente.
  4. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  5. Στο μεταξύ βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το στύβουμε  καλά με τα χέρια, ώστε να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
  6. Το μεταφέρουμε σε μεσαίο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το ½ κ.γ. αλάτι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε τη ρικότα, το ¼ φλ. παρμεζάνα, το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Απλώνουμε το 1¼ φλιτζανιού από τη σάλτσα στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 23×33 εκ.
  10. Γεμίζουμε κάθε κοχύλι με περίπου 1 γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση και το τοποθετούμε στο σκεύος.
  11. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 2 φλ. σάλτσας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  12. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει λίγο η σάλτσα (σηκώνουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο για να ελέγξουμε).
  13. Αφού βγάλουμε τις κοχύλες από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί, να σκεπαστεί με αλουμινόχαρτο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως 1 ημέρα πριν ψηθεί.