
Η σάλτσα της ντομάτας που προορίζεται για πίτσα, θέλουμε να είναι μεν αρωματική αλλά ταυτόχρονα διακριτική και ουδέτερη για να επιτρέπει και στα υπόλοιπα υλικά να αναδειχτούν. Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού και να δώσουμε περισσότερη ένταση, μπορούμε να προσθέσουμε καυτερό τσίλι, ή κάποιο άλλο μπαχαρικό που μας αρέσει. Για πιο λείο αποτέλεσμα μπορούμε να πολτοποιήσουμε τις ντομάτες σε μπλέντερ είτε από την αρχή είτε στο τέλος αφού ψηθεί η σάλτσα.
Αν την προορίζουμε για σάλτσα πίτσας καλό είναι να αποφύγουμε τις υπερβολές στα υλικά, για να μη βαρύνει η πίτσα και να ψηθεί σωστά. Αν βάλουμε πολύ σάλτσα ή γενικώς υγρά υλικά η ζύμη θα μείνει νωπή ειδικά στο κέντρο της πίτσας. Η συγκεκριμένη ποσότητα αφορά σάλτσα που μας καλύπτει για 4-5 πίτσες.
- 800 γρ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα με το χυμό τους σε κονσέρβα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, σπασμένες
- 1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τη βασική συνταγή για κόκκινη σάλτσα βήμα - βήμα, πρώτα τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σκελίδες σκόρδου.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια με όλο το χυμό τους και τα λιώνουμε καλά μέσα στην κατσαρόλα με κουτάλι ή σπάτουλα, ενώ ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βασιλικό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Αφαιρούμε από τη σάλτσα τις σκελίδες του σκόρδου, το κλωναράκι του βασιλικού και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πιο λεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ.