Απολαυστικό και ισορροπημένο! Τα μυστικά; Η σωστή θερμοκρασία στο κρέας πριν ψηθεί - το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσιμο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ο χρόνος και η θερμοκρασία στο ψήσιμο, καθώς και ο χρόνος ανάπαυσης για το ψημένο κρέας πριν κοπεί. Ό,τι μείνει είναι ιδανικό για σάντουιτς. 

Υλικά
  • 1 κιλό κόντρα φιλέτο ή νουά μοσχαρίσιο δεμένο με σπάγγο ή σε διχτάκι (το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ ποτήρι κρασί κόκκινο ή ζωμό για το ταψί
  • 1 κ.σ. βούτυρο 

Cabernet Sauvignon και Merlot, με αρωματική πολυπλοκότητα μαύρων και κόκκινων φρούτων, πλούσια δομή και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Chateau Nico Lazaridi Ερυθρό

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ροστ μπιφ (roast beef) σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Αλείφουμε καλά όλο το κρέας με το μείγμα και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα καλυμμένο εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε μέσα το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές (περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά), μέχρι να ροδίσει ωραία.
  5. Μεταφέρουμε το κρέας (μαζί με τα υγρά του) σε ταψί ή - αν το τηγάνι μπαίνει στο φούρνο αφήνουμε το σκεύος όπως είναι - και προσθέτουμε λίγο κρασί ή ζωμό για να μην ξεραθεί.
  6. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο ως εξής:
    - 45 λεπτά για medium rare (ροζ εσωτερικό)
    - 1 ώρα για medium
    - 1 ώρα και 10 λεπτά για πιο ψημένο
  7. Μόλις βγει το κρέας από τον φούρνο, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Έτσι διατηρείται ζουμερό και κόβεται τέλεια σε λεπτές φέτες.
  8. Κόβουμε το ροστ μπιφ σε λεπτές φέτες, κάθετα στις ίνες. Το σερβίρουμε με ψητά λαχανικά, πατάτες ή πουρέ και συνοδεύουμε με τα υγρά του ταψιού ή μια ελαφριά σάλτσα μουστάρδας.

Για τέλειο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος ως εξής:
52-55°C για rare
57-60°C για medium rare
63°C για medium
65-68°C για medium well
70-73°C για well done