
Λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη της ελληνικής κουζίνας ως την καλύτερη στον κόσμο από το Taste Atlas, ο παγκόσμιος γαστρονομικός οδηγός επιστρέφει δημοσιεύοντας αυτή τη φορά μία λίστα με τα 25 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει όποιος επισκεφτεί τη χώρα μας.
Φαντάσου να κάθεσαι σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, με τη μυρωδιά των θαλασσινών να μπλέκεται με την αλμύρα του αέρα, καθώς τα κύματα σπάνε απαλά και ο χρόνος μοιάζει να επιβραδύνει. Ή να βρίσκεσαι σε ένα ήσυχο ορεινό χωριό, όπου ο αέρας γεμίζει με τις ζεστές μυρωδιές φαγητών που σιγοψήνονται σε ξυλόφουρνους, προσφέροντας μια βαθιά αίσθηση θαλπωρής και παράδοσης. Ποια πιάτα σου έρχονται στο μυαλό; Γιατί σίγουρα κάτι από αυτά που σκέφτηκες βρίσκεται στη λίστα του γαστρονομικού οδηγού.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση συναντάμε το σουβλάκι, το οποίο περιγράφεται ως κλασικό ελληνικό πιάτο, φτιαγμένο από ζουμερά κομμάτια χοιρινού, κοτόπουλου ή αρνιού, μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και σκόρδο. Αναφέρει βέβαια ότι μπορείς να το δοκιμάσεις είτε σαν καλαμάκι, είτε ως τυλιχτό με ντομάτα, τζατζίκι και κρεμμύδι, ενώ δεν παραλείπει και τον γύρο, που τον χαρακτηρίζει ως μια νόστιμη παραλλαγή του κλασικού street food.
Έπειτα ακολουθεί ο μουσακάς, ως ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που αντιπροσωπεύει τέλεια τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού, όπως αναφέρει. Σημειώνει ακόμη ότι ο μουσακάς αναδεικνύει την ουσία της μεσογειακής κουζίνας με τα φρέσκα λαχανικά του και τη μελιτζάνα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η χωριάτικη, την οποία δεν γίνεται να βρεθείς καλοκαίρι στην Ελλάδα και να μη δοκιμάσεις. Ειδικά αν τη συνοδεύσεις με φρέσκο χωριάτικο ψωμί για λαχταριστές βούτες στο ζουμί της.
Τα χόρτα ακολουθούν στη λίστα και σύμφωνα με τον οδηγό πρόκειται για ένα κλασικό συνοδευτικό που υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι ελληνικής ταβέρνας, ενώ προτείνει να συνοδευτούν με λεμόνι για να αναδειχθεί η γεύση τους. Και το ξύδι πάντως ταιριάζει είναι η αλήθεια.
Την κορυφαία πεντάδα ολοκληρώνουν τα γεμιστά, που χαρακτηρίζονται ως ένας πεντανόστιμος φόρος τιμής στις ώριμες στον ήλιο ντομάτες και πιπεριές της χώρας και αποτελούν ένα φαγητό χαράς, αφού συχνά σερβίρονται σε οικογενειακά τραπέζια και γιορτές. Ακολουθούν επιλογές σε φαγητά, μεζέδες, γλυκά, ακόμη και κάποια... χριστουγεννιάτικα που προφανώς αυτή την εποχή δεν θα τα βρει όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα, αλλά μπορεί να τα σημειώσει για τις χειμερινές του διακοπές.
Η πλήρης λίστα με τα 25 ελληνικά πιάτα που ξεχωρίζει το Taste Atlas
- Σουβλάκι & Γύρος
- Μουσακάς
- Χωριάτικη σαλάτα
- Χόρτα
- Γεμιστά
- Σπανακόπιτα
- Μπουγάτσα
- Ντάκος
- Καλαμαράκια
- Μύδια
- Φάβα
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τζατζίκι
- Κεφτεδάκια
- Σαγανάκι
- Φασολάκια
- Μπριάμ
- Στιφάδο
- Ντολμάδες
- Μελομακάρονα
- Τσουρέκι
- Κουραμπιέδες
- Βασιλόπιτα
- Λουκουμάδες
- Δίπλες


Σουβλάκια κοτόπουλου με μαρινάδα μουστάρδας

Σπιτικός χοιρινός γύρος σε πίτα με σως καρότου

Μουσακάς παραδοσιακός

Η τέλεια χωριάτικη σαλάτα
Βλίτα βραστά: Η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα
Γεμιστά με κιμά

Εύκολη σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας

Μπουγάτσα με άρωμα βανίλιας, η βασική συνταγή
Ντάκος, ο κρητικός

Καλαμαράκια τηγανητά

Μύδια αχνιστά με ούζο

Βελούδινη φάβα με καρότο

Κουλούρι Θεσσαλονίκης, η αυθεντική συνταγή

Τζατζίκι σπιτικό και απολαυστικό

Αρωματικά και αφράτα κεφτεδάκια με ούζο

Παραδοσιακές δίπλες βήμα - βήμα

Ντολμαδάκια με τζατζίκι: Το ορεκτικό του καλοκαιριού

Τυρί σαγανάκι

Φασολάκια λαδερά

Αρωματικό μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες

Μοσχάρι στιφάδο με τα κρεμμυδάκια και με τα όλα του
