Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. μέλι
  • 250 ml νερό
  • 200 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

για περίπου 10 κουλούρια

  1. Για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη, για 7 λεπτά.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 1 ώρα και 30 λεπτά να φουσκώσει.
  3. Ξαναζυμώνουμε το ζυμάρι, το πλάθουμε σε ρολό και το χωρίζουμε σε 8-10 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
  4. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο, ρηχό ταψί.
  5. Σε βαθύ πιάτο, διαλύουμε το μέλι στο νερό και βάζουμε το σουσάμι σε μεγάλο, ρηχό ταψί.
  6. Παίρνουμε κάθε μπαλάκι ζύμης, το πλάθουμε σε κορδόνι και του δίνουμε το σχήμα του κουλουριού.
  7. Περνάμε κάθε κουλούρι από το νερό με το μέλι και μετά από το σουσάμι, πιέζοντας ελαφρά ώστε να πάει παντού. Μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  9. Ψήνουμε τα κουλούρια για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.