
Υλικά
- 1-2 κρίθινα μεγάλα παξιμάδια
- 3 μέτριες πολύ ώριμες ντομάτες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 150 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα σπασμένη
- κάπαρη
- ρίγανη
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι
Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό Οινοποιείο Δουλουφάκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον κρητικό ντάκο, πρώτα περνάμε πολύ γρήγορα τα παξιμάδια κάτω από τη βρύση, ώστε να βραχούν χωρίς να μουλιάσουν εντελώς.
- Τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια σε μπολ ή τα τοποθετούμε ως έχουν και τα περιχύνουμε με το ξύδι.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. Έπειτα αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τα παξιμάδια με την ντομάτα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε και λίγη κάπαρη. Αλατίζουμε ελαφρά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και πιπεριά ή και φρέσκο βασιλικό που ταιριάζει πολύ στον ντάκο.
- Το σημαντικό στον ντάκο είναι να επιλέξουμε έναν καλό… ντάκο. Το παξιμάδι μας δεν πρέπει να είναι αφράτο αλλά βαρύ και σκληρό, αλλιώς θα παπαριάσει και θα διαλυθεί.