Υλικά
  • 1-2 κρίθινα μεγάλα παξιμάδια
  • 3 μέτριες πολύ ώριμες ντομάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 150 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα σπασμένη
  • κάπαρη
  • ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι

Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό Οινοποιείο Δουλουφάκη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον κρητικό ντάκο, πρώτα περνάμε πολύ γρήγορα τα παξιμάδια κάτω από τη βρύση, ώστε να βραχούν χωρίς να μουλιάσουν εντελώς.
  2. Τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια σε μπολ ή τα τοποθετούμε ως έχουν και τα περιχύνουμε με το ξύδι.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. Έπειτα αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  4. Περιχύνουμε τα παξιμάδια με την ντομάτα και προσθέτουμε  το κρεμμύδι και το τυρί.
  5. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε και λίγη κάπαρη. Αλατίζουμε ελαφρά.
  6. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και πιπεριά ή και φρέσκο βασιλικό που ταιριάζει πολύ στον ντάκο.
  • Το σημαντικό στον ντάκο είναι να επιλέξουμε έναν καλό… ντάκο. Το παξιμάδι μας δεν πρέπει να είναι αφράτο αλλά βαρύ και σκληρό, αλλιώς θα παπαριάσει και θα διαλυθεί.