Στην Ελλάδα, οι λουκουμάδες είναι από τα πιο δημοφιλή κεράσματα και τους βρίσκουμε σε πανηγύρια, εορτασμούς και παραδοσιακές εκδηλώσεις, ενώ είναι συνδεδεμένοι και με την περίοδο της Αποκριάς.

Λουκουμάδες: Το γλυκό της χαράς και της αφθονίας

Ένα ιδιαίτερο έθιμο συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου), καθώς λέγεται ότι εκείνη την ημέρα τηγανίζουν λουκουμάδες για να μην τρυπήσει ο Άγιος τα τηγάνια τους.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 1: Φτιάχνουμε το μείγμα με χλιαρό νερό, μαγιά και ζάχαρη.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 4: Προσθέτουμε και το ξύδι και ανακατεύουμε.

Οι λουκουμάδες είναι επίσης παραδοσιακό γλυκό του Καρναβαλιού και αγαπημένο έδεσμα της περιόδου του Τριωδίου. Συμβολίζουν τη γλυκιά ζωή, τη χαρά και την αφθονία.

Επιπλέον, επειδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά ή αυγά, μπορούν να καταναλωθούν και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Τους βρίσκουμε, επίσης, σε κάθε μεγάλη γιορτή, όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, καθώς είναι εύκολοι στην παρασκευή τους και ιδανικοί για να κεράσουμε πολλούς καλεσμένους.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 5: Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 5: Χρειάζεται προσεκτικό ανακάτεμα, ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι και ο χυλός να είναι λείος.

Όλα τα μυστικά για τους τέλειους λουκουμάδες

Αν θες τους τέλειους λουκουμάδες, τραγανούς απ’ έξω και αφράτους από μέσα, αυτή είναι η συνταγή που χρειάζεσαι. Εδώ τους ετοιμάζουμε παρέα βήμα-βήμα και τους κάνουμε κλασικούς, με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια για όποιον θέλει.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη. Γίνεται με λίγα υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας. Αλεύρι, μαγιά και νερό, λίγο αλάτι, ζάχαρη (η οποία μπορεί και να αντικατασταθεί με μέλι), αλάτι και ξύδι. Το ξύδι γενικά ενισχύει την υφή της ζύμης και βοηθάει τους λουκουμάδες να κρατήσουν το τραγανό τους περίβλημα για περισσότερη ώρα. Επειδή είναι όξινο, βοηθά τη μαγιά να ενεργοποιηθεί καλύτερα, δίνοντας πιο αφράτη και αεράτη ζύμη, χωρίς να το νιώθουμε γευστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 7: Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Το νερό που χρησιμοποιούμε για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία είναι χλιαρή, γύρω στους 35-40°C.

Αν και το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό, το ιδανικό λάδι για τηγάνισμα λουκουμάδων είναι κατά τη γνώμη μου το ηλιέλαιο κι αυτό κυρίως γιατί έχει ουδέτερη γεύση, και δεν αλλοιώνει αυτή των λουκουμάδων. Ταυτόχρονα, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν καίγεται εύκολα. Δίνει γενικά ελαφριούς και τραγανούς λουκουμάδες, που δεν απορροφούν πολύ λάδι.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 9: Ετοιμάζουμε ένα ποτηράκι ή μπολάκι με νερό για να βρέχουμε ελαφρώς τα κουτάλια ή το χέρι μας.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 10: Με 2 βρεγμένα κουτάλια ή με το χέρι μας, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Τηγανίζουμε σε βαθύ σκεύος για να μπορούμε να προσθέσουμε μπόλικο λάδι και να μπορούμε να ανακατεύουμε τους λουκουμάδες που τηγανίζονται.

Το λάδι μας πρέπει να είναι καυτό (170-180°C). Αν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, θα τραβήξουν λάδι, αν πάλι είναι πολύ καυτό, θα καούν απ’ έξω και θα μείνουν άψητοι μέσα. Tο μυστικό είναι να τους τηγανίζουμε λίγους-λίγους για να τους διαχειριζόμαστε πιο σωστά.

Αν βάλουμε πολλούς ταυτόχρονα στο λάδι, θα πέσει η θερμοκρασία και δεν θα γίνουν τραγανοί. Καθώς τηγανίζουμε φροντίζουμε να ανακατεύουμε απαλά τους λουκουμάδες για να γίνουν τραγανοί και να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 10: Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά τους λουκουμάδες λίγους-λίγους, ενώ τους γυρνάμε απαλά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Τους λουκουμάδες τους σχηματίζουμε συνήθως είτε με κουτάλια, είτε με το χέρι καθώς τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που μπορούμε να προμηθευτούμε για ευκολία ή να χρησιμοποιήσουμε και σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να τους διπλοτηγανίσουμε. Την πρώτη φορά, τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, μετά τους βγάζουμε, τους αφήνουμε 2-3 λεπτά σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τους ξανατηγανίζουμε για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 11: Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Τους έτοιμους λουκουμάδες τους μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τους αφήνουμε λίγα λεπτά να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους μεταφέρουμε σε καθαρό πιάτο και τους περιχύνουμε με μέλι, τους πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω λίγο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι. 

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Βήμα 12: Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και έτοιμοι.

Λουκουμάδες βήμα-βήμα

Μην ξεχάσεις, ιδανικά τρώγονται ζεστοί!

Το μέλι αν είναι ρευστό μπορούμε να το βάλουμε και απευθείας. Βοηθάει όμως αν είναι λίγο χλιαρό για να το απορροφήσουν καλύτερα. Μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς το μέλι σε μπεν-μαρί, προσέχοντας η θερμοκρασία να είναι χαμηλή. Ένα ιδανικό μέλι είναι το θυμαρίσιο.

Υλικά

για 30-50 λουκουμάδες, ανάλογα με το μέγεθος

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 400ml νερό χλιαρό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

Για το σερβίρισμα 

  • μέλι θυμαρίσιο 
  • κανέλα σε σκόνη
  • καρύδια τριμμένα ή σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους λουκουμάδες με μέλι, σε ένα μπολάκι βάζουμε 4-5 κ.σ. από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά. 
  2. Την αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει. 
  3. Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
  4. Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. 
  5. Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε.
  6. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο, χωρίς σβόλους και ελαστικό. Ούτε νερουλό, ούτε σκληρό.
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στους 170-180°C).
  9. Ετοιμάζουμε ένα ποτηράκι ή μπολάκι με νερό για να βρέχουμε ελαφρώς τα κουτάλια ή το χέρι μας.
  10. Με δύο βρεγμένα κουτάλια ή με το χέρι μας, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Προσέχουμε πάρα πολύ να μη στάξουν νερά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά τους λουκουμάδες λίγους-λίγους, ενώ τους γυρνάμε απαλά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι και τραγανοί.
  11. Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε πιατέλα. 
  12. Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα καρύδια.
  • Μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς το μέλι σε μπεν-μαρί για να γίνει πιο ρευστό και να το απορροφήσουν καλύτερα.
  • Επίσης, μπορούμε να τα περιχύσουμε με λιωμένη σοκολάτα αντί για μέλι.