Υλικά
  • 1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα και πλυμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 4 ντομάτες μεγάλες και ώριμες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 2 καρότα κομμένα σε καρέ ή ροδέλες
  • 3 πατάτες μικρες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά) 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα φασολάκια λαδερά, πρώτα τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. 
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη τα καρότα και τις πατάτες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. 
  3. Προσθέτουμε τα φασολάκια και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε μέσα την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
  4. Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε περίπου 200 ml ζεστό νερό. 
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα φασολάκια γενικά θα βγάλουν το νερό τους κατά το βράσιμο, αλλά αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 
  6. Στο τέλος περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε τον μαϊντανό, διορθώνουμε με επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε. 
  8. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και φέτα στο πλάι.

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια ή πιπεριές που τους ταιριάζουν πολύ.