
Καλά τα fine dining εστιατόρια, οι εξωτικές κουζίνες και οι άγνωστες γεύσεις που θέλουμε να ανακαλύπτουμε στην πόλη, όμως το πατροπαράδοτο ελληνικό σουβλάκι, το πιο δημοφιλές και κοινώς αγαπητό street food στην Ελλάδα, δεν χάνει ποτέ την αξία του. Και εμείς το τιμάμε όπως του πρέπει. Δοκιμάσαμε πολλά σουβλάκια - και τα ευχαριστηθήκαμε -, από κάθε άκρη της Αθήνας, από πιο old school και «λαδερά», μέχρι πιο μοντέρνα και προτάσεις που δίνουν αυτό το twist στο σουβλάκι που κάποιες φορές σου λείπει.
Εδώ θα δεις τα αγαπημένα μας σουβλάκια στην Αθήνα και ελπίζουμε - για το δικό σου καλό - κάποιο από αυτά να αποτελέσει την επιλογή σου.
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου
Στο κέντρο και πέριξ
Κάψα, Μοναστηράκι
Έγινε χαμός όταν πρωτοξεκίνησε να κυκλοφορεί στα social ότι ο Χριστόφορος Πέσκιας -σε ένα γενικότερο κλίμα στροφής των γνωστών Ελλήνων σεφ προς το παραδοσιακό και απλό- άνοιξε σουβλατζίδικο στο κέντρο και καθόλου άδικα. Περνώντας από το στενό της Σκουλενίου στην έτσι κι αλλιώς κοσμοπολίτικη πλατεία Αγίων Θεοδώρων βλέπεις ουρές και η αιτία είναι το σουβλάκι της Κάψας, με την υπογραφή του Πέσκια. Προσφέρει νόστιμο σουβλάκι με κλασικά υλικά και 3-4 προτάσεις που έχουν ένα μικρό twist - μία άλλη, ενδιαφέρουσα πρόταση. Και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι ο γύρος ψήνεται στα κάρβουνα και όχι σε γκριλ, όπως και τα καλαμάκια. Εγγύηση αποτελεί το κλασικό πατροπαράδοτο, το τυλιχτό με γύρο χοιρινό σε πίτα με κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι. Οι πατάτες, like the oldschool way, δεν προτείνονται, αν όμως τις θέλεις ντε και καλά θα τις προσθέσουν. Στα πιο ιδιαίτερα και από τις signature προτάσεις, αν αγαπάς το κάρι, τότε το τυλιχτό με το απόλυτα ζουμερό καλαμάκι κοτόπουλο από άλμη είναι η τέλεια επιλογή, όπως και το τυλιχτό με καλαμάκι χοιρινό με pico de gallo, ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ντομάτα και μαϊντανό ή γύρο με ντομάτα, γιαούρτι και αβοκάντο για πιο δροσερή επιλογή. Η Κάψα για μένα είναι τελικά από αυτά τα talk of the town που πραγματικά αξίζουν και δεν θα σε κάνουν να πεις «πολύ κακό για το τίποτα». Αρκεί να έχεις λίγη υπομονή με την αναμονή…Γ.Π.
Κάψα. Πραξιτέλους 34 & Σκουλενίου, τηλ. 210-32.31.366
Ο Κώστας, Σύνταγμα
Αν θέλεις να θυμηθείς πώς ήταν το παλιό, καλό σουβλάκι, το πρώτο, το αγνό και το αθώο, πριν παρα-γεμίσει με πατάτες, ουγγαρέζες και λοιπές σως, έλα στον Κώστα. Από τον παππού στον εγγονό Κώστα, η επιχείρηση έχει αλλάξει τρεις διευθύνσεις ανάμεσα στην Πλάκα και το Σύνταγμα, πριν στεριώσει, προσφάτως, στην Φιλελλήνων. Αυτό το σουβλάκι, πριν το αγαπήσεις, θα αγαπήσεις τον ίδιο τον Κώστα και την Πόπη, τη γυναίκα του, που το «μαγειρεύουν» χειροποίητο, κυρίως, όμως, με τη γλύκα, τον χαρακτήρα και το χιούμορ τους. Κρέας φρέσκο που αγοράζεται καθημερινά και μόλις καταναλωθεί, το μαγαζί σε χαιρετά για την επαύριο, κάπου πολύ νωρίς το απόγευμα. Τυλιχτό κομψοτέχνημα, κρέας κρεατένιο χωρίς λίπη, τέχνη με κληρονομιά από το 1950. Σε δυό εκδοχές, χοιρινό ή μπιφτεκάκι, με μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα, κρεμμύδι, αφράτη πιτούλα και γιαούρτι που κάνει τη διαφορά. Και μπούκοβο αν προτιμάς τις έντονες συγκινήσεις. Το μυστικό στο τύλιγμα: κάθε μπουκιά περιλαμβάνει όλα τα υλικά και όλη τη βαθιά νοστιμιά, χωρίς να «τρέχει», χωρίς να διαλύεται, χωρίς να σε λερώνει. Ακόμη και να δεις ουρά, μην τρομάξεις: οι ταμπέλες στον τοίχο στο διευκρινίζουν: «χαλάρωσε» και δεν θα το μετανιώσεις. Η δεξιοτεχνία του Κώστα, κρατάει το λόγο της: όσοι και να προηγούνται, γρήγορα θα φτάσει η σειρά σου. Στην παραγγελία, το νου σου! Ένα, δεν είναι ποτέ αρκετό! Ε.Π.
Ο Κώστας. Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα
Hoocut, πλ. Αγίας Ειρήνης
Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα σουβλατζίδικο που θα σε χορτάσει τις μέρες που θες κάτι γρήγορο και νόστιμο μετά από τις εξορμήσεις σου για ψώνια ή μετά από έναν καφέ που διήρκησε τη μισή Κυριακή σου. Το μαγαζί του Σπύρου και ο Βαγγέλη Λιάκου, των επιτυχημένων chef του Basegrill αποτελεί την απόδειξη ότι κάτι που γίνεται γρήγορα μπορεί να είναι και γευστικό, χωρίς να μειώνεται η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν, ενώ πραγματικά οι μερίδες τους είναι αρκετά μεγάλες. Ακόμα και λόγω περιοχής σέβονται πολύ τις διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις του κόσμου, αφού στον κατάλογο τους θα βρεις τυλιχτό με προβατίνα, με καλαμάρι αλλά και με ντολμαδάκι για όσους είναι vegan ή θέλουν τη δεδομένη στιγμή κάτι διαφορετικό. Β.Π.
Hoocut. Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, τηλ. 210-32.40.026
Αχιλλέας, Νέος Κόσμος
Ο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο είναι ένα μικρό σουβλατζίδικο με μεγάλη ιστορία που φτιάχνει νόστιμο, ποιοτικό σουβλάκι με τον παραδοσιακό τρόπο. Μου στάθηκε σε δύσκολες στιγμές όταν είχα πολύ δουλειά ή διάβασμα τις καθημερινές και περνούσα με τα πόδια νωρίς να πάρω ένα σουβλάκι στο δρόμο για το σπίτι. Εννοείται πως τα κατάφερνα μόνο τις μέρες που τελείωνα σχετικά νωρίς γιατί αν βρεθείς στον Αχιλλέα μετά τις 8 έχει ήδη ξεπουλήσει. Αξίζει να παραγγείλεις ζουμερό και πιπεράτο χοιρινό γύρο που παρασκευάζουν μόνοι τους, στο εργαστήριο του μαγαζιού και να το τυλίξεις σε φρέσκια αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι-μαϊντανό, ντομάτα και τζατζίκι. Από το 1987 επιμένουν και φτιάχνουν τα πάντα στο χέρι από τον γύρο και τα καλαμάκια κοτόπουλου και χοιρινού, που ψήνονται στα κάρβουνα, μέχρι τις πίτες και το τζατζίκι. Φυσικά, ο Αχιλλέας δεν υπάρχει σε κάποια εφαρμογή, πρέπει να πας από εκεί και αυτό καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία για τίμιο σουβλάκι. Β.Π.
Αχιλλέας, Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-90.21.391
Λευτέρης ο Πολίτης, Ομόνοια & Σύνταγμα
Από το 1951 στην Ομόνοια, στην καρδιά του κέντρου, ο Λευτέρης ο Πολίτης, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, φτιάχνει τυλιχτό πικάντικο, κιμπάρικο που λέμε, παραδοσιακό πολίτικο, με πικάντικο μπιφτέκι ή σουτζούκι. Εδώ τα πράγματα είναι απλά: σουβλάκι με λαδωμένη πιτούλα σε μικρό, σχετικά, μέγεθος - γι΄αυτό ίσως χρειαστείς δύο για να το ευχαριστηθείς-, λεπτοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μαϊντανό, ντομάτα και μπόλικο κόκκινο πιπέρι. Μία συνταγή που ακολουθείται από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά το μικρό του μαγαζάκι ο Σταύρος Σαββόγλου από την Πόλη. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του Λευτέρης (από εκείνον πήρε το όνομά του το μαγαζί), ενώ πια συνεχίζει ο Τάσος. Ένα ακόμη κατάστημα, που όμως σέβεται την οικογενειακή παράδοση και προσφέρει το ίδιο ακριβώς προϊόν έχει πάρει τη θέση του στη street food γειτονιά του κέντρου στην οδό Ρόμβης. Για μένα αυτό που κάνει αυτό το σουβλάκι ανεκτίμητο, εκτός από το ζουμερό και νόστιμο κρέας, είναι το γεγονός ότι η πίτα ψήνεται πάνω στα κρεατικά, γεγονός που της δίνει όλη τη νοστιμιά και τη μαγεία της. Γ.Π.
Λευτέρης ο Πολίτης
Σατωμβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ. 210-52.25.676 /Ρόμβης 18, Σύνταγμα, τηλ. 210-33.10.010
Γιώργος-Μάνος, Εξάρχεια
Κλασικό στέκι στα Εξάρχεια, γνωστό από τη δεκαετία του '80, με λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Κωλέττη και μια ποικιλία από νόστιμες επιλογές, από καλαμάκι μέχρι λουκάνικο. Εδώ συχνάζω πάντα για το γύρο και το εξαιρετικό κοντοσούβλι του. Αν πάρεις τυλιχτό σουβλάκι με χοιρινό κοντοσούβλι, θα με θυμηθείς σίγουρα! Οι πελάτες είναι πιστοί και οι ουρές συχνές. Αν θες να βρεις κοντοσούβλι ή γύρο, μην πας αργά γιατί εξαφανίζονται γρήγορα. Εκτός από το γύρο που ψήνεται σε ηλεκτρική ψησταριά, εδώ χρησιμοποιούν και κάρβουνα για τα υπόλοιπα κρέατα. Πατάτες υπάρχουν και υπάρχει και ωραίο τζατζίκι. Προσοχή, όμως, γιατί το μαγαζί κλείνει νωρίς τις καθημερινές και δεν ανοίγει τα Σαββατοκύριακα. Αν σκέφτεσαι να πας τον Αύγουστο ή κοντά σε γιορτές όπως το Πάσχα, καλύτερα να το ξεχάσεις, γιατί είναι πάντα κλειστό! Κ.Δ.
Γιώργος-Μάνος. Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.15.442
Βόλβη, Βαρβάκειος Αγορά
Θα το βρεις στην πλαϊνή είσοδο της Βαρβακείου, στην οδό Ευριπίδου, και σερβίρει αποκλειστικά χοιρινό, χειροποίητο σουβλάκι ή σουτζουκάκια στα κάρβουνα. Οι ιδιοκτήτες, Άρης και Τάσος, έχουν δυνατή χημεία μεταξύ τους και είναι γνωστοί για την καλή διάθεση και το χιούμορ τους. Μάλιστα, είναι μεγάλοι φαν της ταινίας «Ας περιμένουν οι γυναίκες», η οποία διαδραματίζεται στη Βόλβη, γεγονός που εξηγεί το όνομα του μαγαζιού. Οι τοίχοι του καταστήματος είναι γεμάτοι με ατάκες από την ταινία, γραμμένες ή κολλημένες με αυτοκόλλητα, προσφέροντας έτσι έναν πολύ ιδιαίτερο και χιουμοριστικό στυλ! Όλα αυτά, φυσικά, ενώ απολαμβάνεις ένα από τα πιο γευστικά και απολαυστικά σουβλάκια που έχω δοκιμάσει, μικρό, με σωστή πίτα, λεπτοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, και με το ξεχωριστό άρωμα του κάρβουνου που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Τζατζίκι και πατάτες εδώ δεν υπάρχουν ως επιλογή. Υπάρχει όπως μουστάρδα ή μια πικάντικη χειροποίητη (φυσικά!) σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Κ.Δ.
Βόλβη. Ευριπίδου 24, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα, τηλ. 211-11.80.587
Τόμας, Νέος Κόσμος
Μαζί με τον Αχιλλέα, ο Τόμας θεωρείται ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας και το καλύτερο στον Νέο Κόσμο. Εδώ έρχεσαι για καλό κεμπάπ με συνταγή που έχει μεγάλη ιστορία. Ο Τόμας αυτοπροσώπως άλλωστε, ο ιδιοκτήτης, κατάγεται από την Αρμενία, βρέθηκε στη Συρία και τον Λίβανο για να καταλήξει - ευτυχώς για εμάς - στην Αθήνα. Δούλεψε στο πόστο του ψήστη και του τυλιχτή στον εμβληματικό Σάββα στο Μοναστηράκι και μετά, το 1987 άνοιξε το δικό του σουβλατζίδικο στον Νέο Κόσμο. Ε, μετά τον έμαθε όλη η Αθήνα. Εκεί θα βρεις χειροποίητο κεμπάπ ανάμεικτο από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, του οποίου μοναδική παρέα είναι το φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, η ντομάτα και φυσικά η πίτα. Τόσο λιτό και όμως σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια. Γ.Π.
Τόμας. Σαρκοδίνου 49, Νέος Κόσμος. τηλ. 210-90.15.981
Παυλής, Μετς
Ο Παυλής είναι ένα σουβλατζίδικο που έχει αλλάξει ήδη 3 θέσεις στην περιοχή και αποτελεί το μαγαζί που έφαγα το πρώτο μου σουβλάκι, όταν ακόμη βρισκόταν στην Τριβωνιανού, σ’ ένα πολύ μικρό χώρο, που χώραγε ίσα ίσα δύο τραπέζια. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και τώρα στο τιμόνι βρίσκεται ο γιος, που συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά. Πλέον, στον πεζόδρομο στην Πυθέου προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία καλού φαγητού μαζί με κρασί ή μπίρα και απόλυτης ηρεμίας, καθώς είναι πολύ ήσυχο το σημείο. Έχει πολύ νόστιμο καλαμάκι χοιρινό και κεμπάπ, όπως και κεμπάπ γεμιστό με τυρί κρέμα. Για μένα έχει νόημα εκεί να βρεθείς με παρέα, ένα βράδυ με ωραίο καιρό να πάρετε ποικιλία, σαλάτα, τζατζίκι που είναι όσο πρέπει βαρύ και τηγανητές πατάτες καθαρισμένες στο χέρι. Όλα αυτά μαζί με παγωμένη μπίρα συνθέτουν την τέλεια έξοδο. Β.Π.
Παυλής. Πυθέου 20, Αθήνα 117 43, τηλ. 69-70.66.20.53
Μαύρος τράγος, Ζωγράφου
Κι εκεί που με έπιασε μαύρο μαράζι που έβαλε λουκέτο το Μαγκάλι (μου) – το αγαπημένο μου σουβλατζίδικο στην Παπαδιαμαντοπούλου, να που στη θέση του ξεφύτρωσε ένας Μαύρος Τράγος. Ένα σούπερ ντούπερ μαγαζί με καλό σουβλάκι, σούβλα και σχάρα που δεν κάνει εκπτώσεις στο καλό κρέας, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα κι ευτυχώς το ξέρει. Το πρώτο πράγμα που δοκίμασα ήταν ένα τυλιχτό με κοντοσούβλι κοτόπουλο – μάλιστα, εκτός από καλαμάκια στην πίτα του τυλίγει και κοντοσούβλι – το χοιρινό το δοκίμασα σε καλαμάκι. Με το χέρι στην καρδιά, και τα δύο ήταν υπέροχα. Γύρο δεν έχει, όμως και η σχάρα του είναι καλή και πάνω της βάζει παϊδάκι αρνίσιο, μπιφτεκάκι από μοσχάρι ή κοτόπουλο, μπριζόλα μοσχαρίσια ή χοιρινή, στη σούβλα τα κοντοσούβλια που είπαμε και από καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο. Στο μενού υπάρχουν οι κλασσικές ελληνικές σαλάτες, πατάτες της προκοπής, φέτα Βόνιτσας, τυροκαυτερή και τζατζίκι. Λίγα και καλά! Αυτός είναι ο Μαύρος Τράγος και αξίζει να τον δοκιμάσεις Πέρνα από εκεί για ένα στο χέρι ή πιάσε ένα από τα τραπέζια του, εναλλακτικά μπορείς να τον αναζητήσεις στις γνωστές πλατφόρμες.
Μάυρος τράγος. Παπαδιαμαντοπούλου 54, τηλ. 210-74.75.358
Το έμπειρο, Νέος Κόσμος
Το έμπειρο, όπως μαρτυρά και το όνομα του είναι γεμάτο εμπειρία και ξεχωρίζει για την καλή πρώτη ύλη και την ταχύτητα του. Όταν πας να παραγγείλεις, θα δεις ότι μέσα δουλεύουν τουλάχιστον έξι άτομα και εξυπηρετείσαι αμέσως χωρίς να περιμένεις. Μπορείς να φας στα όρθια σε 4 σκαμπό που έχουν απέξω ή να το πάρεις πακέτο, ενώ κάνουν και ντελίβερι. Αν πάρεις τυλιχτό να δοκιμάσεις το καλαμάκι χοιρινό τους και να προσθέσεις στην πίτα σου και φέτα που βάζουν, καθώς απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή βρίσκεται και στην ευθεία από τη στάση του μετρό Φιξ, μπορείς να το επισκεφτείς για ένα σουβλάκι στα γρήγορα πριν από έξοδο για ποτά είτε στο Κουκάκι είτε σ’ όλα τα καινούρια μαγαζιά στη Μεναίχμου. Β.Π.
Το έμπειρο. Ηρακλέους 28, Αθήνα, τηλ. 210-92.21.016
Στα Νότια
Λειβαδιά, Γλυφάδα
Όλοι οι Γλυφαδιώτες ξέρουν τη Λειβαδιά. Σίγουρα και οι περισσότεροι από τα πέριξ και ίσως και μερικοί από άλλες περιοχές της Αθήνας. Το αξίζει άλλωστε, γιατί όταν κάποιος ζητά «καλό σουβλάκι» στη Γλυφάδα (είτε Άνω, είτε Κάτω, είτε από την παραλία μέχρι το βουνό) τότε η Λειβαδιά είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού σουβλατζίδικα που έρχονται στο μυαλό. Για κάποιους είναι και το πρώτο. Και αυτό συμβαίνει για περισσότερα από 35 χρόνια, με την επιχείρηση να περνά από πατέρα σε γιο. Η Λειβαδιά ψήνει κάποια από τα πιο νόστιμα καλαμάκια που έχω φάει - χοιρινά και κοτόπουλου -, ζουμερά και νόστιμα, λαδώνει την πιτούλα έτσι απλά και παραδοσιακά και φτιάχνει αυτή τη ροζ σως που δεν βρίσκεις συχνά πια. Βάζουν κρεμμύδι και όχι μαρούλι και συνήθως μπόλικη πάπρικα που συμπληρώνει το αριστούργημα, ενώ πατάτες προσθέτουν μόνο αν το ζητήσεις. Αν θέλεις να παραγγείλεις πρέπει να πάρεις τηλέφωνο και να είσαι υπομονετικός γιατί οι γραμμές παίρνουν φωτιά όπως και η ψησταριά, ενώ το take away είναι η καλύτερη λύση. Γ.Π.
Λειβαδιά. Ανδρέα Παπανδρέου 130, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.48.233
Το Ελληνικό, Ελληνικό
Το σουβλάκι του Ελληνικού είναι γνωστό σε όλη την Αθήνα. Εντάξει, όλη - όλη δεν ξέρω, μα σίγουρα πολλοί μου έχουν πει «έχω ακούσει για ένα φοβερό που έχετε εκεί στα νότια, το Ελληνικό, είναι όντως καλό;». Ε ναι, είναι. Πάνω στη λεωφόρο Ιασωνίδου θα δεις μία ρετρό, παλιακή ταμπέλα που λέει απλώς με κεφαλαία γράμματα «σουβλάκι, γύρος, μπιφτέκι, το Ελληνικό» και μία ακόμη φωτεινή ταμπέλα που διακρίνεις ήδη από τον δρόμο που λέει «για σουβλάκι εδώ». Σαν να επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις. Άκουσε τη, κάτι ξέρει. Ακόμη και αν δεις ουρά απ’ έξω, μη διστάσεις, γιατί θα δεις ότι εξυπηρετείται με εντυπωσιακή ταχύτητα και ότι τα χέρια των τυλιχτών κινούνται με μαεστρία και ταυτόχρονα γρηγοράδα που είναι σαν να γεννήθηκαν γι’ αυτό. Το Ελληνικό άνοιξε τη δεκαετία του ‘90 και από τότε έχει φτιάξει πραγματικά αμέτρητα σουβλάκια. Απλό, λιτό παραδοσιακό, αν παραγγείλεις και περιμένεις εκεί θα δεις ότι η πίτα σου βουτιέται στο λάδι και μετά κλείνει είτε γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό, είτε καλαμάκι, είτε μπιφτέκι - το προτείνω ανεπιφύλακτα. Τα γύρω - γύρω είναι ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες, τζατζίκι σπιτικό και νόστιμο (και ακριβώς στην κατάλληλη ποσότητα που χρειάζεσαι) για το χοιρινό και σως για το κοτόπουλο και από πάνω μπόλικο αλατάκι και πάπρικα. Και σε τιμή που είναι πιθανότατα από τις πιο καλές σε σουβλάκι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Γ.Π.
Το Ελληνικό. Λεωφόρος Ιασωνίδου 40, Ελληνικό, 210-96.18.704
Ζάχος, Βάρκιζα
Τον Ζάχο της Βάρκιζας τον ξέρουν όλοι στην περιοχή, στις γύρω περιοχές και ίσως κάπου ακουστά έστω, όλη η Αθήνα. Είναι απο τα πιο γνωστά σημεία, ενώ, μαζί με τον φούρνο Γεωργιάδη, έχει θρέψει γενιές και γενιές παραθεριστών, αλλά και κολυμβητών που παίρνουν κάτι για να φάνε στην παραλία. Θα πω ένα μπράβο για τον νόστιμο γύρο είτε πάρεις χοιρινό, είτε κοτόπουλο, τις τηγανητές πατάτες με την ακαταμάχητη μυστική τους σως, ενώ όπως θα διαπιστώσεις, και στα δύο καταστήματα, ο Ζάχος είναι ταχύτατος στην εξυπηρέτηση, παρόλο που μερικές μέρες και ωρες, η ζήτηση φτάνει σε ακραία σημεία. Έχει βέβαια και μπιφτέκια αλλά και ψητό κοτόπουλο σε διάφορες εκδοχές. Η επιτομή του σουβλατζίδικου! Ν.Δ.
Ζάχος. Βασιλέως Κωνσταντίνου 94, Βάρκιζα, τηλ. 210-96.56.879
Το Κουκλί, Καλλιθέα & Άγιος Δημήτριος
Το Κουκλί θα το βρεις στον Άγιο Δημήτριο και στην Καλλιθέα, αν και εγώ έχω δοκιμάσει από αυτό στην Καλλιθέα, γιατί ευτυχώς έχω φίλους που μένουν κοντά. Από εδώ θα παραγγείλεις αν σου αρέσει το μερακλίδικο σουβλάκι, αφού φημίζεται για το κοντοσούβλι κοτόπουλο και το κοκορέτσι του και όχι άδικα. Είτε σε πίτα είτε σε μερίδα κομμένο σε μπουκίτσες δεν θα πιστεύεις το κρέας που τρως. Για μένα αξίζει να προτιμήσεις και την ποικιλία που έχει καθώς μπορείς να δοκιμάσεις απ’ όλα, είναι αρκετά μεγάλες οι μερίδες του και θα φας σίγουρα ποιοτικό κρέας. Μην ξεχάσεις να συνοδεύσεις ό,τι πάρεις, τυλιχτό ή μη, με ελληνικές μπίρες που πουλάνε. Β.Π.
Το Κουκλί. Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154, Καλλιθέα, τηλ. 216-90.04.232 / Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 166, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 2109332166
Ρωσίδες, Καλλιθέα
Αν έλειπαν οι Ρωσίδες της Καλλιθέας από αυτή τη λίστα θα ήταν ιεροσυλία. Δεν θα αναφερθώ στο πιροσκί τους σε αυτή την περίπτωση, γιατί αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και εδώ έχουμε άλλο στόχο. Σε ένα σημείο που δεν προσεγγίζει καμία απολύτως πιάτα, σχεδόν κρυμμένο, οι Ρωσίδες είναι το μαγαζί της γειτονιάς που όλοι οι κάτοικοι της Καλλιθέας ξέρουν και πολλοί από κάθε της περιοχή της Αθήνας προσεγγίζουν για να δοκιμάσουν. Η ταμπέλα, απλή, λιτή και απέρριτη γράφει «σουβλάκι - πιροσκί». Έτσι απλά, γι’ αυτό μην ψάχνεις πολλά πολλά. Άνοιξε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια από δύο μετανάστριες από το Ουζμπεκιστάν - όπως πολλά αντίστοιχα καταστήματα της περιοχής - εξ ου και το όνομα, όμως πλέον εκεί θα δεις την κυρία Άννα, που έχει αναλάβει από το 1990 και τυλίγει το θεικό σουβλάκι που φτάνει στα χέρια σου. Ανοίγει για πέντε ωρίτσες, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00, αφού πραγματικά δεν χρειάζεται περισσότερες, όπως δεν έχει ανάγκη και κανένα delivery για να ξεπουλήσει. Το σουβλάκι είναι λιτό και πεντανόστιμο, με κρέας (προτείνω καλαμάκι χοιρινό ή το τέλειο μπιφτέκι τους), ντομάτα, κρεμμύδι και αυτή την κόκκινη σάλτσα που αποτελεί και το signature, όπως θα λέγαμε σήμερα, στοιχείο τους. Γ.Π.
Ρωσίδες. Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη, Καλλιθέα, τηλ. 211-11.92.145
Λότζα, Ηλιούπολη
Η Λότζα στην Ηλιούπολη συγκεντρώνει κόσμο και κοσμάκη από όλες τις περιοχές των νοτίων προαστίων στα τραπέζια της, για τα ξακουστά καλαμάκια της - είτε αυτά είναι κοτόπουλου, είτε χοιρινό, είτε μοσχαρίσιο, ακόμη και αρνίσιο. Το καλαμάκι εδώ είναι χειροποίητο, ψήνεται στα κάρβουνα και είναι όσο ζουμερό το θες, όπως και νόστιμο. Αξίζει να το απολαύσεις και σε μερίδα, παρέα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και κάποιους από τους μερακλίδικους μεζέδες που φτιάχνουν στη Λότζα και όπως θα διαπιστώσεις οι περισσότεροι έχουν άρωμα Ανατολής - από χοιρινό παστό ή σουτζούκι με αυγά και τηγανητές πατάτες (τα αυγά του Πασάκα, όπως τα λένε), μέχρι λαχματζούν και κεμπάπ στη σούβλα. Αν το θέλεις όμως το τυλιχτό σου, πάλι δεν θα το μετανιώσεις, αφού θα το τυλίξουν με ό,τι υλικά τραβά η όρεξή σου. Αν είσαι πιο «βαρβάτος παίχτης», μπορείς να επιλέξεις και σάντουιτς με αφράτο ψωμάκι ή αρμένικη πίτα, αντί για την κλασική του σουβλακιού. Γ.Π.
Λότζα. Λεωφ. Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, τηλ. 210-99.50.057
Στα Βόρεια
Πανερυθραϊκός, Νέα Ερυθραία
Ο Πανερυθραϊκός, είναι ένα σουβλατζίδικο “θεσμός” στην Νέα Ερυθραίας. Εδώ και 50+ χρόνια κάνει το ίδιο κλασικό σουβλάκι. Χωρίς τζατζίκι ή περιττά καρυκεύματα, τρώγεται απνευστί. Είναι σε ένα σημείο που κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί, ότι θα έβρισκε κάτι τόσο ξεχωριστό που έχει φτάσει να κάνουν αναφορά ακόμα και chef με αστέρι Michelin. Ο χώρος του λιτός, με απλά τραπέζια. Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη Δημήτρη Μαραζιώτη, Γιώργος, έκανε αυτό το μαγαζί για να κάνει σουβλάκια για τους οπαδούς της ομάδας της οποίας ήταν κορυφαίος σκόρερ. Δεν βάζει τζατζίκι, παρά μόνο αλάτι και πιπέρι κόκκινο, ντομάτες και κρεμμύδια ανάμεικτα με μαϊντανό. Αν θέλετε ζητάτε να σας βάλουν και πατάτες, πράγμα που παρόλο ξεφεύγει από το κλασικό. Το μενού απλό: σουβλάκια χοιρινά, τυλιχτά, ή ανοιχτά σαν μερίδα με ντομάτες πίτες κομμένες και κρεμμύδια με μαϊντανό, πατάτες, ντοματοσαλάτα, φέτα, μπύρες ή κρασί, και αυτό είναι όλο και όλο. Αλλά εκεί είναι το μυστικό. Κάνει αυτό που ξέρει και το κάνει πολύ καλά. Ν.Δ.
Πανερυθραϊκός. Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210-80.00.271
Ροδοπίπερο, Πεύκη
Από το 2018 προστέθηκε στην περιοχή μου ένα ακόμα καλό σουβλατζίδικο. Το Ροδοπίπερο είναι σε ένα μικρό στενάκι δίπλα στη Λεωφ. Ειρήνης και ό,τι κάνει το κάνει καλά. Γύρος κοτόπουλο καταπληκτικός. Το ίδιο κι ο χοιρινός. Ξεροψημένος και τόσο όσο με λιπάκι. Τα σουβλάκια του ωραία και πεντανόστιμα, προσεκτικά ψημένα για να είναι και γι’ αυτούς που τα θέλουν gluten free, οι πίτες του καλαμποκίσιες - έχει και ολικής άλεσης, κυπριακές, όπως και αραβικές-, οι πατάτες του χεράτες και τραγανές, αλλά κι οι σαλάτες του ενδιαφέρουσες. Εχει επίσης κεμπάπ σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (ναι, έχει και γιαουρτλού), αλλά και κάποια πιάτα που είναι vegan. Vegan σε σουβλατζίδικο θα μου πεις; Γιατί όχι; Ακόμα κι αν δεν θες μια φορά που θα πας με την παρέα κρέας, υπάρχει σουβλάκι από σόγια, σουβλάκι από χαλούμι, μπιφτέκι meatless μερίδα ή μέσα σε πίτα, υπάρχουν φαλάφελ, ντοματοκεφτέδες και πολλές σαλάτες να διαλέξεις. Τα δικά μου αγαπημένα αν θες είναι τρία: Κοτόπουλο σουβλάκι από μπούτι φανταστικό, σαλάτα Ροδοπίπερο με διάφορα σαλατικά, παρμεζάνα και φρούτα ή αυτή με τα ντοματίνια, το κατίκι και την πέστο βασιλικού και γύρος κοτόπουλου τυλιχτός μέσα σε αραβική πίτα. Είναι ωραία αν θες να κάτσεις εκεί στο μπαλκόνι, αλλά το πιο ωραίο είναι το καλοκαίρι που ανοίγει την τζαμαρία και βγάζει τραπεζάκια απέναντι, στη μικρή πλατεία. Ν.Λ.
Ροδοπίπερο. Νικ. Πλαστήρα και Λεωφ. Ειρήνης 14, Πεύκη, τηλ. 210-80.55.433
Το σουβλάκι του Ψυχικού, Νέο Ψυχικό
Για μεγάλη μερίδα των κατοίκων του Ψυχικού μία είναι η διεύθυνση: Το σουβλάκι του Ψυχικού. Όνομα που λέει τόσο λίγα και τόσα πολλά ταυτόχρονα. Φημίζεται για το νόστιμο καλαμάκι κοτόπουλο και τον ζουμερό γύρο, είτε χοιρινό, είτε κοτόπουλο. Αν ωστόσο είσαι φαν του τελευταίου, αξίζει να δοκιμάσεις το φιλέτο κοτόπουλο, είτε σε μερίδα, είτε σε τυλιχτό, που είναι πραγματικά νόστιμο. Διακρίνεται επίσης για την ποικιλία του, αφού θα βρεις από τυλιχτά, μερίδες και σαλάτες, μέχρι τα γύρω γύρω, αλοιφές μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, ακόμη και μπέργκερ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι οι πίτες είναι αλάδωτες, ενώ σαν πρόσθετη πληροφορία θα σου πω ότι οι πατάτες του μπορεί να είναι τυποποιημένες και όχι κομμένες στο χέρι, αλλά είναι είναι βρε παιδί μου τραγανές και νόστιμες, πώς να το κάνουμε. Γ.Π.
Το σουβλάκι του Ψυχικού. Ομήρου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-67.56.655
Το Τέλειον, Νέο Ηράκλειο
Όνομα και πράγμα, το τέλειο έχει πραγματικά τέλειο σουβλάκι. Δεν υπάρχει κάτοικος της περιοχής των ευρύτερων Β.Π. που να μην το έχει ψηλά στη λίστα του όταν πρόκειται για σουβλάκι. Μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύει σόι ολόκληρο από το 1985. Η πλάκα είναι ότι ακριβώς επειδή είναι σόι, ενίοτε τους βλέπεις και να μαλώνουν, αλλά αυτό εμάς δεν μας επηρεάζει στο να παραγγέλνουμε το Τέλειον τους σουβλάκι. Γύρο δεν έχει. Όπως δεν έχει και delivery. Επομένως πρέπει να πας να τα παραγγείλεις και να τα πάρεις. Ή να κάτσεις εκεί, έχει λίγα τραπεζάκια μέσα και έξω κυρίως, αλλά ο κόσμος εναλλάσσεται συνέχεια, οπότε βρίσκεις. Τι να πάρεις τώρα και θα με θυμηθείς: το καλύτερο για μένα σουβλάκι κοτόπουλο. Χειροποίητο, ζουμερό, τέλεια ψημένο και αν το θέλεις και τυλιχτό με ντομάτα και μια σως από μουστάρδα και γιαούρτι. Το ίδιο νόστιμα είναι και τα χοιρινά καλαμάκια, που έρχονται ξεροψημένα με τζατζίκι και κρεμμύδι, λεπτεπίλεπτα και πεντανόστιμα. Έχει ακόμα εξοχικό και παϊδάκια κοτόπουλου μαγειρεμένα σπιτικά και χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Ν.Λ.
Το Τέλειον. Λεωφ. Πλαπούτα 20, Ηράκλειο, τηλ. 210-28.14.866
Το αγαπημένο μας της Δύσης
Ευλόγησον, Ίλιον
Ο Στέλιος Καρδαμίτσης, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Ευλόγησον, δεν είναι μια κλασική περίπτωση μαγαζάτορα. Ανοίγει τις πίτες του και τις ψήνει σε μια αλλιώτικη μακριά σχάρα, επίσης δικής του έμπνευσης, είναι ασκητική μορφή, αδύνατος, σχεδόν ντροπαλός, με μια απροσδιόριστη μελαγχολία στο βλέμμα, αλλά χαμογελαστός, με πολλά τατουάζ και προσηλωμένος απόλυτα στο έργο του, απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις μου και με κερνά μια από τις πίτες του. Το μαγαζί, ακόμη πιο ιδιαίτερο και ας μιλάμε για σουβλατζίδικο. Ένα πολύχρωμο σύμπαν, που το λες και καντίνα, ενώ στο πίσω μέρος ο χώρος μοιάζει λίγο με ιερό εκκλησίας, γιατί η είσοδός του κλείνει με μια βελούδινη κουρτίνα με χρυσούς σταυρούς σαν αυτούς που έχουν πάνω τους τα άμφια των παπάδων. Μπροστά της κρέμεται ένας πολυέλαιος με αγίους σαν αυτούς που συναντάς σε εκκλησίες, εικόνες με Χριστούς και Παναγιές στον κίτρινο τοίχο, μια γωνιά με μελισσοκέρια χωμένα στην άμμο, και άλλοι σταυροί και άλλες εικόνες. Ευλόγησον λέγεται άλλωστε. Ας περάσουμε όμως στο παρασύνθημα:
Η συνταγή της ζύμης για την πίτα είναι απόλυτα σπιτική: Νερό, αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζύμωμα, σταύρωμα (απαραίτητα γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η συνταγή) και υπομονή αφού την αφήνει να φουσκώσει και να ωριμάσει για μια μέρα τουλάχιστον. Ύστερα την κόβει σε κομμάτια που ανοίγει, φουσκώνει και προψήνει στη σχάρα. Η μαγιονέζα είναι επίσης δικιάς του παρασκευής. Οι πατάτες κόβονται στο χέρι και τηγανίζονται επιτόπου, τα σουβλάκια είναι όλα τους από εκλεκτά κρέατα κομμένα και περασμένα ένα-ένα τα κομματάκια στο χέρι. Το κρέας τυλίγεται με ντομάτα ζουμερή φρεσκοκομμένη, χειροποίητη σαλτσούλα κάτσε καλά, λεπτοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό. Αν είσαι φίλος της πατάτας θα σου βάλει, αλλιώς θα στη σερβίρει με κόκκινη σάλτσα «του πονηρού» όπως την έχει βαφτίσει και ξινομυζήθρα. Ι.Σ.
Ευλόγησον. Θηβών 481, Ίλιον, τηλ. 210-57.03.100
Και του Λιμανιού
Γιώργος, Πειραιάς
Στον Πειραιά, ο Γιώργος μπορεί να άνοιξε το 2019 ωστόσο το σουβλάκι του το λες και old school, αφού το φτιάχνουν ακολουθώντας το παραδοσιακό στυλ: Σχετικά μικρό, σίγουρα απλό αφού φτιάχνεται μόνο με πίτα, ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτεκάκια, ντομάτα, κρεμμύδια, μαϊντανό, κόκκινη σάλτσα και πικάντικο πιπεράκι και ταυτόχρονα μοναδικά γευστικό. Το μαγαζί είναι μια σταλιά, με μια ανοιχτή κουζίνα όπου το προσωπικό πλάθει και ψήνει συνεχώς μπιφτέκια, τυλίγει σουβλάκια και ετοιμάζει λαχταριστές μερίδες πάλι με μπιφτεκάκια, αφού αυτές οι δύο είναι οι μόνες εναλλακτικές στο μενού. Δεν ψήνουν γύρο ή καλαμάκια, ενώ εδώ δεν θα βρεις ούτε πατάτες τηγανητές ή τζατζίκι. Όλα δε είναι χειροποίητα και φρεσκότατα, ενώ μέχρι και η πίτα είναι δικής τους συνταγής, αλλά επειδή δεν έχουν εργαστήριο για να τη ζυμώνουν στο κατάστημα, έχουν δώσει τη συνταγή σε μία βιοτεχνία στον Πειραιά και τους την ετοιμάζει. «Αυτό ήταν το σουβλάκι που έτρωγε ο πατέρας μου μικρός - ντομάτα, κρεμμύδι και μπιφτέκι σε πίτα. Απλά πράγματα. Δεν υπήρχες σως μουστάρδας και κέτσαπ, ούτε η προτηγανισμένη πατάτα ή ο έτοιμος γύρος και αυτό θέλαμε να προσφέρουμε και εμείς στον κόσμο», δηλώνει ο Γιώργος. Μ.Σ.
Ο Γιώργος. Γούναρη 18 & Νικήτα, Πειραιάς, τηλ. 211-40.33.388