Υλικά
- 1 κιλό βλίτα
- χυμό από 1 λεμόνι ή 2 κ.σ. ξύδι
- ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Συνδυασμός Ροδίτη και Σαββατιανού, με αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρου, ανθικές νότες, τραγανή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Αγρίμι Κτήμα Κοκοτού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα βραστά βλίτα σαλάτα καθαρίζουμε τα βλίτα από τα κίτρινα φύλλα, κόβουμε και πετάμε τα πολύ σκληρά κοτσάνια και κόβουμε ξεχωριστά τις άκρες.
- Γεμίζουμε τον νεροχύτη με νερό, πλένουμε τα χόρτα και τα στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη διαδικασία. Αν θέλουμε να επιμείνουμε στο πλύσιμο, γεμίζουμε τον νεροχύτη νερό, προσθέτουμε 3 κ.σ. ξύδι και αφήνουμε για 20 λεπτά τα χόρτα. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
- Γεμίζουμε με νερό την πιο μεγάλη μας κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει.
- Ρίχνουμε πρώτα τα πιο σκληρά κοτσάνια και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα και σε δυνατή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε, συνεχίζουμε το βράσιμο. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί όλα τα βλίτα δεν βράζουν στην ίδια ώρα. Δοκιμάζουμε, προσέχοντας πολύ να μη μας λιώσουν.
- Μόλις μαλακώσουν, τα σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε μπολ, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο επιπλέον αλάτι χρειάζεται.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού ή το ξύδι, ανάλογα πώς τα προτιμάμε, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κυβάκια από ντομάτα, αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια της. Τους ταιριάζει πολύ, το ίδιο και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
- Αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση του σκόρδου, αντί να το προσθέσουμε ωμό στη σαλάτα κόβουμε στα δύο τη σκελίδα, την ανακατεύουμε με τα βλίτα και την αφαιρούμε στο σερβίρισμα.
- Στο Πήλιο, βράζουν τα βλίτα μαζί με 2-3 ολόκληρες πιπεριές κέρατο που δίνουν υπέροχο άρωμα στα χόρτα. Τις κόβουμε κι αυτές σε κομματάκια, αφαιρούμε τα σπόρια και τις σερβίρουμε μαζί με τα βλίτα.