Υλικά
- 7 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε χοντρές φέτες
- 4 πιπεριές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 στικ κανέλας
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο ή 4-5 μπαχάρια ολόκληρα
- 3 ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- ¾ lt γάλα ζεστό
- 1 αυγό
- 1 φλ. τυριά κίτρινα τριμμένα + λίγο παραπάνω για την κρούστα
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για την κρούστα
- φρυγανιά τριμμένη και τυρί κίτρινο
Sangiovese με αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο και μπαχάρι, νύξεις βιολέτας και μαύρου τσαγιού. Η πρόταση του WSPC: Chianti Classico Agricola Querciabella
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Προετοιμάζουμε τα λαχανικά
- Για τον παραδοσιακό μουσακά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά και μοιράζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.
- Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Οι πιπεριές ίσως χρειαστούν λιγότερο χρόνο.
- Στο ταψί που θα κάνουμε το μουσακά, απλώνουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και καβουρδίζουμε καλά, φροντίζοντας να ξεχωρίσουμε τα κομπάκια του και να γίνει ομοιόμορφος.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το κύμινο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα περιττά ζουμάκια του. Τον θέλουμε λίγο σφιχτό.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Για τη μπεσαμέλ
- Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με πιρούνι, με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν.
Συναρμολογούμε τον μουσακά
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά πάνω στις μελιτζάνες, αφού αφαιρέσουμε την κανέλα.
- Σκεπάζουμε ομοιόμορφα με τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα, στους 180°C στον αέρα.