Υλικά
  • 7 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 4 πιπεριές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ κανέλας
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο ή 4-5 μπαχάρια ολόκληρα
  • 3  ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ¾ lt γάλα ζεστό
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. τυριά κίτρινα τριμμένα + λίγο παραπάνω για την κρούστα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για την κρούστα 

  • φρυγανιά τριμμένη και τυρί κίτρινο 

Sangiovese με αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο και μπαχάρι, νύξεις βιολέτας και μαύρου τσαγιού. Η πρόταση του WSPC: Chianti Classico Agricola Querciabella

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμάζουμε τα λαχανικά

  1. Για τον παραδοσιακό μουσακά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά και μοιράζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.
  2. Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Οι πιπεριές ίσως χρειαστούν λιγότερο χρόνο.
  3. Στο ταψί που θα κάνουμε το μουσακά, απλώνουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και καβουρδίζουμε καλά, φροντίζοντας να ξεχωρίσουμε τα κομπάκια του και να γίνει ομοιόμορφος.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το κύμινο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα περιττά ζουμάκια του. Τον θέλουμε λίγο σφιχτό.
  5. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη.

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι.
  2. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με πιρούνι, με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν.

Συναρμολογούμε τον μουσακά

  1. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά πάνω στις μελιτζάνες, αφού αφαιρέσουμε την κανέλα.
  2. Σκεπάζουμε ομοιόμορφα με τη μπεσαμέλ.
  3. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το τυρί.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα, στους 180°C στον αέρα.