Υλικά
- 4 μελιτζάνες τσακώνικες ή 3 φλάσκες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς)
- 4 κολοκύθια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 4 πατάτες μέτριες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς)
- 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- 2 ντομάτες σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ένα ροζέ από την ποικιλία Λημνιό, με αρώματα κερασιού και τριαντάφυλλου, δροσιστική οξύτητα και μακριά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ροζέ Λημνιό - Gkirlemis Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το αρωματικό μπριάμ πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στη λίστα των υλικών.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ρίχνουμε στο ταψί τις πατάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, την τριμμένη ντομάτα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
- Καλύπτουμε τα λαχανικά με τις ροδέλες της ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και περιχύνουμε όλο το φαγητό με το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο χωρίς να το σκεπάσουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Το επιστρέφουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αρχίζουν να μαυρίζουν οι άκρες των λαχανικών. Μόνο τότε αποκτά τέλεια γεύση.
- Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό, μαζί με καλή φέτα και ζυμωτό ψωμί.
- Δε βάζουμε ποτέ νερό στο μπριάμ γιατί τα λαχανικά περιέχουν ήδη αρκετό και θα το βγάλουν στο ψήσιμο. Επίσης, δε σκεπάζουμε το ταψί, γιατί τα λαχανικά θα βράσουν, ενώ εμείς θέλουμε να ψηθούν.
- Ψήνουμε αυστηρά στους 200°C, όχι πιο χαμηλά, αλλιώς τα λαχανικά δε θα ψηθούν σωστά, θα γίνουν πουρές ή κάποιο άλλο φαγητό, όχι πάντως μπριάμ.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια του αρχίζει να δείχνει ελαφρώς καψαλισμένη. Δεν είναι η πιο φωτογενής, όμως είναι η πιο νόστιμη εκδοχή του!