
«Μπράβο, φέτος τα μελομακάρονά σ’ τα πέτυχες!» είπε η κυρία Όλγα, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για να δώσει έμφαση στα λόγια της, αφήνοντάς την Αντωνία, μ’ ανοιχτό το στόμα. Όχι τίποτα, αλλά τα μελομακάρονα ήταν φτιαγμένα με ρεβίθια και χουρμάδες. Μα άρεσαν ως και στη μαμά της, την πιο αυστηρή κριτή της μαγειρικής της; Ε, τότε, κάτι καλό είχαν κάνει με τη Μαρία…
Το «Φάε το γλυκό σου» της Μαρίας και της Αντωνίας δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο ζαχαροπλαστικής όπως τα άλλα που ξέρουμε. Πρώτα απ’ όλα είναι e-book, το διαβάζεις από το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet σου και όχι από χάρτινες σελίδες γιατί δεν είναι τυπωμένο. Επιπλέον, όλα τα γλυκά που περιέχει έχουν σαν βάση τους λαχανικά και όσπρια, ενώ δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη ή κάποιο από τα χημικά υποκατάστατά της. Και γιατί το είπαν «Φάε το γλυκό σου»; Γιατί ποτέ κανένας δεν μας παρακάλεσε να φάμε γλυκό. Μόνο φάε το αυγό σου, φάε τη σαλάτα σου, φάε το φαΐ σου ή φάε μόνο το ρυζάκι ακούμε μια ζωή. Όμως όταν τα φασόλια και τα λαχανικά γίνονται γλυκά χωρίς ζάχαρη, τότε μικροί και μεγάλοι είναι χαρούμενοι κι οι συνταγές τους γίνονται βιβλίο. Ένα αλλιώτικο βιβλίο ζαχαροπλαστικής από δυο καλές φίλες και μανούλες σε όλα τους. Στην πραγματική ζωή, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη φωτογραφία.
Οι δημιουργοί
Το «Φάε το γλυκό σου» είναι μια 100% γυναικεία υπόθεση, αν και το περιεχόμενό του αφορά τους πάντες. Στις δημιουργούς του αναφέρομαι, τη Μαρία και την Αντωνία, τη γνωστή φωτογράφο και στυλίστα φαγητού που έχει γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα στο επαγγελματικό της κοντέρ, από τη δεκαετία του ’90 που ξεκίνησε. Οι δυο τους είχαν βρεθεί στο studio και είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν για φωτογραφίσεις φαγητού. Τότε η Μαρία δούλευε σε διαφημιστικές και η Αντωνία μαγείρευε κι έκανε styling. Η δεύτερη ήταν ήδη μητέρα της υπέροχης Ρόζας, η Μαρία όχι ακόμα. Εκτιμούσε όμως πολύ τη δουλειά της και δεν δίσταζε να μπαίνει μαζί της στην κουζίνα και να τη βοηθά στην προετοιμασία των πιάτων που θα φωτογράφιζαν. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μεγάλη συμπάθεια που με τα χρόνια εξελίχτηκε σε μια καλή φιλία, ακόμη κι όταν οι επαγγελματικοί τους δρόμοι χώρισαν.
Τα παιδιά τους, η έμπνευσή τους
Σήμερα η Αντωνία Κατή εκτός από στυλίστρια είναι μια από τις καλύτερες φωτογράφους γαστρονομίας στην Ελλάδα. Αν και ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως δημοσιογράφος, από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να βλέπει τον κόσμο καρέ - καρέ, πότε οριζόντια και πότε κάθετα, όπως είναι και οι λήψεις της. Η Μαρία Μπαριάμη εργάζεται ως Επικεφαλής Διεθνούς Marketing για την αγγλική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής TERRANOVA. Καθώς εμβάθυνε σε θέματα διατροφής, η αγάπη της για τη μαγειρική και ιδιαίτερα για τη ζαχαροπλαστική, απογειώθηκε. Κι όσο η κόρη της, η Ανδριάννα, δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα όσπρια και τα λαχανικά, τόσο εκείνη είχε αρχίσει να σκέφτεται μήπως της έφτιαχνε κανένα γλυκό με ρεβίθια, φασόλια και κουνουπίδι για να την κάνει να τα φάει. Και το έκανε!
Πάνε 7-8 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να πειραματίζεται. Με τον καιρό πρόσθεσε στα γλυκά της αρακά, μελιτζάνα, φασόλια, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά πολύ πιο ασυνήθιστα από το καρότο και το παντζάρι που ήδη γνωρίζαμε. Τα πρώτα δειλά πειράματα μετατράπηκαν σε αληθινό πάθος, ενώ τα λαχανικά και τα όσπρια σε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πιο υγιεινά γλυκά. Η άφιξη του Νικόλα, του μικρού της γιου, την έβαλε στη διαδικασία να ξαναδοκιμάσει τις συνταγές από την αρχή και να εμπνευστεί νέες, με πιο φρέσκια ματιά.
Όταν πετυχαίνουν τα πειράματα...
Όταν τα δυο κορίτσια άρχισαν να συνεργάζονται ξανά με νέες επαγγελματικές ιδιότητες πια η καθεμιά, η Μαρία έφερνε στο στούντιο να δοκιμάσουν κάτι καινούρια γλυκά που έλεγε πως φτιάχνει. Την πρώτη φορά που της είπε με ενθουσιασμό «φάε είναι από ρεβίθια» το χαμόγελο πάγωσε στα χείλη της Αντωνίας. Από αγάπη μόνο για την καλή της φίλη και από έμφυτη περιέργεια - πώς να είναι άραγε μια σοκολατένια τάρτα από ρεβίθι - έκανε την καρδιά της πέτρα και τη δοκίμασε. Το σοκ ήταν μεγάλο, δεν περίμενε να της αρέσει τόσο. Μα εκείνο το ρεβιθογλυκό δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από οποιοδήποτε άλλο γλυκό. Με τον καιρό μπήκε και η Αντωνία στη διαδικασία των πειραματισμών και ύστερα από πολλές δοκιμές κατέληξαν σε κάποιες συνταγές που ενέκριναν και οι δυο. Μωρέ δεν το φωτογραφίζουμε το γλυκό πριν το φάμε; Είπαν μια μέρα. Έτσι κι έγινε, μόνο που σιγά - σιγά η μια φωτογραφημένη συνταγή έφερε την άλλη, ώσπου στο τέλος έγιναν τόσες πολλές που μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο. Μα λες; Πόσα τέτοια βιβλία να υπάρχουν στον κόσμο; αναρωτήθηκαν...
Τι γλυκά βρίσκουμε στο βιβλίο;
Έκαναν την έρευνά τους στα βιβλιοπωλεία, μπήκαν στο internet όμως δεν βρήκαν βιβλία με παρόμοιο περιεχόμενο στις γνωστές μας τουλάχιστον γλώσσες σε Ευρώπη και Αμερική. Παραγγείλανε και κάποια βιβλία από το Amazon αλλά ήταν άλλου τύπου, πχ. γλυκά χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, με λίγες θερμίδες αλλά κανένα με βάση λαχανικά και όσπρια. Έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους. Τι περιέχει; Κέικ, μπισκότα, κρέμες και μους, τάρτες, πίτες, τούρτες, cheesecake, κορμούς, σοκολατάκια, μπάρες δημητριακών, αλείμματα και φυσικά πολλές ιδέες για πρωινό, ακόμη και γλυκό σαλάμι με μπισκότα και κακάο.
Πόσο ισορροπημένο διατροφικά μπορεί να είναι ένα γλυκό;
Μου ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι, ούτε έχουν καμιά πρόθεση να κάνουν τη δουλειά των διαιτολόγων και των γιατρών. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν μας λένε πως μπορούμε να τρώμε τα γλυκά τους χωρίς να παχαίνουμε ή χωρίς να ανεβάζουμε ζάχαρο. Τα γλυκά τους και θερμίδες έχουν και λιπαρά, μόνο που προέρχονται από ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και βούτυρο ξηρών καρπών ή αγελαδινό. Είναι όμως πιο υγιεινά γιατί έχουν βάση από λαχανικά, όσπρια και φρούτα, δεν περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά χουρμάδες, μέλι, μελάσα, σιρόπι αγαύης κι ακόμη διάφορους σπόρους, βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και φρούτα, κακάο, γάλα φυτικό ή ζωικό και αυγά κάποιες φορές. Το πιο σημαντικό; Καταναλώνονται χωρίς τύψεις, κυρίως σαν σνακ, έχουν πολύ καλή γεύση κι ακόμη καλύτερη επίγευση, είναι πολύ χορταστικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τα όσπρια, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ τα περισσότερα είναι χωρίς ή με ελάχιστη γλουτένη. Γι’ αυτό κι οι συνταγές τους είναι κατάλληλες για όλους, μικρούς μεγάλους, όσους ακολουθούν ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής και τους ενδιαφέρει η ποιότητα των γλυκών που καταναλώνουν, αλλά κυρίως αθλητές και vegan που αναζητούν πραγματικά θρεπτικά γεύματα και έξτρα πηγές φυτικής πρωτεΐνης.
Γλυκά για...αθλητές υπάρχουν;
«Ο Δημήτρης ο Πάνος, ο συνεργάτης που μας κάνει τα βιντεάκια για το «sweet_me_better», τον λογαριασμό μας στο Instagram, ο οποίος είναι φανατικός των γλυκών μας και δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πριν τρέξει τον τελευταίο αγώνα του, πήρε στο σπίτι του τα γλυκά του βίντεο για να τα φάει και μας είπε πως εξαιτίας της ενέργειας που του δώσανε έκανε ρεκόρ στους χρόνους του», συμπληρώνει η Αντωνία σκασμένη στα γέλια. Σοβαρεύεται και μου εξηγεί ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές με βάση κάποια όσπρια που υποσχέθηκε να μου τις βρει, αλλά και σε αρκετές κουζίνες τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης χρησιμοποιούν λαχανικά στην παρασκευή γλυκών όπως είναι το καρότο, το παντζάρι, η γλυκοπατάτα, η ντομάτα κλπ.
Μα...τούρτες με κουνουπίδι και φασόλια σε παιδικό πάρτι;
Η Μαρία που εξηγεί ότι πλέον έχουν προχωρήσει τόσο πολύ με τις γευστικές ισορροπίες και τα αρώματα των παρασκευών τους, που το στοίχημα μεταξύ τους πλέον είναι να φτιάχνουν γλυκά με λαχανικά και όσπρια που ούτε μεταξύ τους να μην καταλαβαίνουν την προέλευσή τους. Οι συνταγές αυξάνονται και πληθαίνουν διαρκώς και η αναζήτηση για το ποιο νέο λαχανικό θα εντάξουν στις συνταγές τους δεν σταματά. Όσο για τα παιδιά τους που στην αρχή ήταν αρνητικά κι έκαναν «μπλιαχ» γιατί ήξεραν τι περιέχουν τα γλυκά τους, τώρα τους τα ζητούν μόνα τους και έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι δοκιμαστές τους. Στα γενέθλιά τους μάλιστα, η Μαρία φτιάχνει τούρτες από ρεβίθια με μους από κουνουπίδι και κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα. Το κυριότερο όμως είναι πως εκτός από τα δικά της και τα άλλα παιδάκια τρελαίνονται γι’ αυτά τα γλυκά.
Κι όμως τα παιδιά αγαπούν τα λαχανικά!
Η Μαρία φτιάχνει και προσφέρει τα γλυκά της στα bazaar του σχολείου των παιδιών. Με τεράστια επιτυχία, έχει πραγματοποιήσει επίσης ένα workshop στο νηπιαγωγείο του γιου της. Τα παιδάκια τη βοήθησαν στην προετοιμασία ενός γλυκού με βάση το κουνουπίδι, κόβοντας, τρίβοντας και ανακατεύοντας τα υλικά του. Το δοκίμασαν με τεράστιο ενθουσιασμό την επόμενη μέρα, γιατί τα γλυκά με μπρόκολο και κουνουπίδι πρέπει να κρυώσουν τελείως πριν τα δοκιμάσει κανείς. «Μα αυτό είναι μούρλια, νόμιζα πως δεν θα μου αλέσει», έλεγε το κοριτσάκι στο βίντεο που της έστειλε η δασκάλα την επόμενη μέρα και αυτό έχει γίνει πια το moto της.
Μια δοκιμή θα σας πείσει...
Το brownies με κουνουπίδι και χουρμάδες είναι μια από τις συνταγές τους που φτιάχνεται και διατίθεται μόνιμα πλέον στο φούρνο του Ρεμούνδου (Κυψέλης 37, Αθήνα, τηλ. 210-82.15.808).
Το e-book «Φάε το γλυκό σου» περιέχει 31 πολυδοκιμασμένες συνταγές και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από τις εκδόσεις Fylatos, ενώ το site όσο και οι λογαριασμοί τους στα social media είναι sweet_me_better. Αν θες να παραγγείλεις το βιβλίο μπες ΕΔΩ.
Κι επειδή τα κορίτσια είναι ανεξάντλητα τόσο σε ιδέες όσο και σε δράση, δημιουργούν συνεχώς νέες συνταγές, δηλαδή, αρκετό υλικό για ένα νέο βιβλίο που ονειρεύονται να δουν τυπωμένο και σε χαρτί. Προς το παρόν δοκιμάζουν και βρίσκονται στην αναζήτηση χορηγού.