Διανύουμε περίοδο νηστείας, την οποία μπορεί να ακολουθείς, αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να είσαι vegan, ή να λατρεύεις το κρέας και κάθε είδους ζωικό προϊόν. Δεν έχει καμία σημασία, γιατί εδώ σκοπεύουμε να καταρρίψουμε μύθους και σου έχουμε προτάσεις που θα σε πείσουν πως το vegan φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο και απολαυστικό.
Από πρωινό και brunch, φρεσκοψημένα viennoiserie που δεν θα πιστεύεις ότι δεν περιέχουν ζωικά, μέχρι λαχταριστό street food, μαμαδίστικο φαγητό σε vegan εκδοχή, αλλά και πιο ιδιαίτερα πιάτα που θα σε ξαφνιάσουν. Δώσε μία ευκαιρία και θα μας θυμηθείς.
Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη
Cookoomela Grill
Το πρώτο vegan σουβλατζίδικο μας έμαθε ότι το τυλιχτό δεν χρειάζεται κρέας για να είναι λαχταριστό, αλλά και ότι η χορτοφαγική εκδοχή του μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μία απλή πίτα με πατάτες, μαρούλι, ντομάτα και σως. Στο Cookoomela grill βασικό υλικό είναι ο ζουμερός και πεντανόστιμος «γύρος» από φρέσκα μανιτάρια - αγαρικά, portobello και πλευρώτους -, ο οποίος συνδυάζεται με τις χρωματιστές, χειροποίητες σάλτσες τους (που δίνουν και το όνομά τους στις πίτες) και άλλα φρέσκα υλικά που τιμούν τη μεσογειακή, φυτική διατροφή. Εδώ, για παράδειγμα, θα δοκιμάσεις ροζ πίτα με ροζ φυτική aioli και κέτσαπ παντζαριού ή κίτρινη πίτα με φυτική μαγιονέζα και μουστάρδα. Πέρα από τα σουβλάκια με γύρο μανιταριών, το Cookoomela grill σερβίρει και κεμπάπ με σουτζουκάκια από φακή, burgers με μπιφτέκι beyond meat και φρέσκες σαλάτες. Είτε ακολουθείς vegan διατροφή, είτε νηστεύεις και αποφεύγεις το κρέας, είτε απλά θέλεις να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό σουβλάκι στη βόλτα σου στο κέντρο της Αθήνας, το vegan σουβλατζίδικο των Εξαρχείων είναι από τις εγγυημένες επιλογές για ποιοτικό street food. Μ.Σ.
Cookoomela Grill. Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, τηλ. 211-18.22.343
Veganaki
Είναι πιθανό μη θυμάμαι πότε ακριβώς πρωτοάνοιξε στην περιοχή αλλά μπορώ με λεπτομέρεια να σου περιγράψω γιατί μου είχε τραβήξει τόσο πολύ το ενδιαφέρον. Ξεκίνησε ως ένας πολύ μικρός χώρος με vegan επιλογές που για την εποχή δεν ήταν και ότι πιο διαδεδομένο. Το θυμάμαι να γεμίζει με κόσμο για καφέ και πρωινό. Αυτός ήταν και ο λόγος που το είχα επισκεφτεί κι εγώ πρώτη φορά. Ιδιαίτερες επιλογές πρωινού με την αγαπημένη μου να είναι η ομελέτα φούρνου με ηλιόσπορους, μανιτάρια και πράσινες και κόκκινες πιπεριές. Στην πορεία επεκτάθηκε και πρόσθεσε στο μενού του και επιλογές μεσημεριανού, ενώ πλέον ό,τι ώρα κι αν περάσεις απέξω θα έχει κόσμο. Από τις κυρίως του επιλογές ξεχωρίζω τον μουσακά του που έχει κιμά από κόκκινες φακές και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου. Δεν το περιμένεις αλλά πραγματικά σε εκπλήσσει ευχάριστα με τη γεύση και τη νοστιμιά του. Β.Π.
Veganaki. Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα, τηλ. 210-92.44.322
Γη
Η αλήθεια είναι πως για τη Γη κατεβαίνουν στη Γλυφάδα από όλες τις περιοχές της Αθήνας και αυτό μάλλον λόγω της ιδιαιτερότητάς της. Πρόκειται για το plant-based εστιατόριο που μπορεί να ικανοποιήσει εξίσου κάθε σου ανάγκη μέσα στη μέρα. Είτε το επισκεφτείς για πρωινό και καφέ (το συστήνω ανεπιφύλακτα και για working space), o μεγάλος, άνετος και cozy εσωτερικός χώρος του, αλλά και το γεμάτο πράσινο εξωτερικό του, αποτελούν ιδανική επιλογή. Εκεί θα δοκιμάσεις εξ ολοκλήρου vegan και raw πιάτα σε δημιουργικές εκδοχές, από σαλάτες, σούπες και κυρίως πιάτα, μέχρι ροφήματα και γλυκά που θα σε εντυπωσιάσουν. Για εμένα αξίζουν μία ευκαιρία οπωσδήποτε τα wraps του που αξίζουν για κάθε στιγμή της ημέρας και ειδικά αυτό που θα βρεις στον κατάλογο ως Ελληνικό, που αποτελείται από μία ιδιαίτερη, χειροποίητη - και φυσικά raw -, τορτίγια που φτιάχνεται από μήλα, λιναρόσπορο και μπανάνα. Ό,τι πιο ξεχωριστό, όπως και το τζατζίκι από ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνουν, μαζί με τα λαχανικά και τα ριγανάτα μανιτάρια. Φανταστικά είναι και τα noodles ρυζιού με pesto βασιλικού, κουκουνάρι, ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένη «παρμεζάνα», όπως και τα λαζάνια λαχανικών με κολοκυθάκια, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και macadamia ricotta. Γ.Π.
Γη. Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.48.512
Winners
Το Winners είναι ένα από αυτά τα εστιατόρια που στόχο έχουν να αλλάξουν το σενάριο που έχεις στο μυαλό σου για το υγιεινό, ως βαρετό και άνοστο φαγητό. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του και, αν με ρωτάς, το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Τοποθετημένο στην οδό Νίκης στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου έχει στηθεί μία μικρή vegan πιάτσα, δημιουργήθηκε μέσα από τη φρέσκια ματιά του πολυταξιδεμένου σεφ Άλκη Μιχαήλ, ο οποίος αποφάσισε ότι για εκείνον η μαγειρική έρχεται πάνω από την Αρχιτεκτονική την οποία σπούδασε, εμπνεύστηκε ένα εστιατόριο μέσα από το οποίο θα προσφέρει νόστιμο, vegan και organic φαγητό, όπως θα το έφτιαχνε και για τον εαυτό του, το οποίο θα απολαμβάνουν και οι πιο δύσπιστοι. Έτσι και έγινε. Σε έναν χώρο που ακροβατεί ανάμεσα στην κομψότητα που έχει ένα εστιατόριο και στη χαλαρή ατμόσφαιρα ενός all day στεκιού, ο Άλκης έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, ατμοσφαιρικό, με μοντέρνο ντιζάιν, που σε υποδέχεται με rnb μουσική για καφέ, πρωινό και brunch, μέχρι cocktails όσο περνά η μέρα.
Ο κατάλογος σπάνια μένει εντελώς σταθερός, με εξαίρεση κάποια πιάτα που αποτελούν best sellers και διαχρονικές επιλογές. Αν την πετύχεις πάντως ζήτησε οπωσδήποτε την πληθωρική L.A. Salad για το ξεκίνημα χειροποίητο με καπνιστό τόφου, «μπέικον» από καρύδα, χειροποίητη μαγιονέζα χωρίς λάδι, crispy onions, που θα σου φανεί αυτονόητο ότι είναι τηγανητά αλλά να που είναι ψημένα στο φούρνο, λόλα, ντομάτα, αγγούρι και αβοκάντο. Αν είσαι φίλος του σούσι και της ασιατικής κουζίνας, γενικότερα, δοκίμασε οπωσδήποτε το Hawaiian, ένα bowl με εξωτικές γεύσεις, αλλά και κομμάτια ψημένου καρπουζιού -που ο Άλκης εμπνεύστηκε από την αγαπημένη του καρπουζόπιτα που φτιάχνουν στη Μήλο-, που έχουν μαριναριστεί για δύο μέρες σε μία σάλτσα από φρέσκο κρεμμύδι, τζίντζερ, σριράτσα, ταχίνι ολικής άλεσης, σησαμέλαιο και ταμάρι. Στο μπολ μαζί του θα βρεις μπόλικο ρύζι για σούσι που μπαίνει ως βάση, ψιλοκομμένο ραπανάκι, καρότο, φύκια, αβοκάντο και φασόλια edamame. Προτείνω επίσης τα Miso Mushroom Noodles, ένα βελούδινο, κρεμώδες, πιάτο με χειροποίητα noodles και μία σάλτσα από γάλα καρύδας χαμηλών λιπαρών, φυστικοβούτυρο, miso, το οποίο αντικαθιστά το αλάτι και ξύσμα λάιμ. Δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς. Γ.Π.
Winners. Νίκης 27, Αθήνα, τηλ. 210-32.20.916
Avocado
Ανακάλυψα αυτό το μαγαζί ως φοιτήτρια αλλά υπήρχε καιρό. Εξέπεμπε μια ηρεμία που μου άρεσε και θυμάμαι να γίνεται πανικός από κόσμο τα μεσημέρια που περνούσα για να πάω στη σχολή. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργήθηκε από την ομάδα NYSY που έχει και το στούντιο για γιόγκα-πιλάτες απέναντι. Ήθελαν να φτιάξουν κάτι απλό, φιλικό και σχετικά ήσυχο και κατ' εμέ το πέτυχαν απόλυτα. Θα βρεις ιδέες για πρωινό με ωραίους χυμούς, μεσογειακές κι έθνικ αναφορές στην κουζίνα, ενώ αξίζουν πολύ για μεσημεριανό και τα ζυμαρικά με τις ιδιαίτερες σάλτσες τους. Μπορείς βέβαια πάντα να σταματήσεις απλώς και για ένα καφέ με ένα γλυκό πριν συνεχίσεις τη βόλτα σου στην Ερμού, έχουν προτάσεις για όλα τα γούστα και τις περιστάσεις. Β.Π.
Avocado. Νίκης 30, Αθήνα, τηλ. 210-32.37.878
Holy Lllama
Το Holy Llama άνοιξε αρχικά δειλά-δειλά ως vegan φούρνος στην περιοχή του Υμηττού, ως ιδιαίτερη πρόταση όμως έφτασε στο Σύνταγμα, εκεί στη vegan πιάτσα της οδού Νίκης και έγινε τελικά στέκι για έξοδο από το πρωί αλλά και για μεσημεριανό. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τα φανταστικά γαλλικά κρουασάν που φτιάχνει σε πληθώρα εκδοχών και ιδιαίτερων σχημάτων που έχουν κατακλύσει το Instagram. Από πού να το πιάσεις: από το κλασικό κρουασάν με σοκολάτα, μέχρι το Wonder Wheel Pistachio σε σχήμα ρόδας με γέμιση από βιολογικό φιστίκι και κρέμα πατισερί που το βουτάνε σε μαύρη σοκολάτα. Λαχταριστό είναι και το brunch του, όπου προτείνω τον εναλλακτικό καγιανά του με καψαλισμένα ντοματίνια κονφί, μία vegan «φέτα» και μυρωδικά πάνω σε προζυμένιο ψωμί με κρατσανιστή κρούστα. Γ.Π.
Holy Lllama. Νίκης 23, Σύνταγμα
F*ckin’ Avit
Το Avit κατάφερε να εντυπωσιάσει στη - σχεδόν παρθένα, όσον αφορά τη vegan κουζίνα- περιοχή της Γλυφάδας, να κερδίσει σταθερό κοινό και φανατικούς θαμώνες, μέσα από έναν μικρό, αλλά θαυματουργό χώρο, τις φρέσκιες και νόστιμες προτάσεις του και φυσικά το ζεστό χαμόγελο της Αυγής Ιατρού και του Σιμόν. Όμως μάλλον το κέντρο τους καλούσε καιρό τώρα και έτσι πρόσφατα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, φτιάχνοντας με ανανεωμένη διάθεση σε μεγαλύτερο χώρο με χαλαρή ατμόσφαιρα αλλά και προσεγμένη αισθητική, το νέο τους «σπίτι». Σε περιμένει κάθε στιγμή της ημέρας, ξεκινώντας με specialty coffee και έναν από τους πιο καλούς cappuccino της Αθήνας, παρέα με πρωινό και άπαιχτα viennoiserie, με τα τεράστια και νόστιμα rolls του να κλέβουν την παράσταση. Και όσο κλισέ και αν ακούγεται, δεν μπορείς καν να διανοηθείς ότι δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Το cinnamon, όπως και το chocolate roll το φτιάχνουν με ζύμη κρουασάν που μοσχοβολά και είναι πεντανόστιμη και θα έλεγα καλύτερα να τα μοιραστείς με την παρέα σου για να δοκιμάσετε και από τα δύο. Στη συνέχεια, ετοιμάζει comfort food που όλοι αγαπάμε, από σούπες, bao buns και το αγαπημένο crispy clubhouse sandwich με ψωμάκι μπριος, τόφου, ένα vegan μπέικον και χειροποίητα τσιπς, μέχρι λαζάνια με κρεμώδη γέμιση από σπανάκι. Αν ο καιρός είναι καλός, προτίμησε να καθίσεις έξω, στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου, στα τραπεζοκαθίσματα που θυμίζουν γαλλικό μπιστρό, χαζεύοντας την περαντζάδα. Γ.Π.
F*cking Avit. Καλαμιώτου 8 Αθήνα, τηλ. 210-32.53.568
Peas
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μαγαζί στο Κουκάκι που φτάνει τη vegan και ωμοφαγική διατροφή σε άλλο level. Φτιάχνουν χειροποίητα τέμπε (από ζύμωση ρεβιθιών) και σεϊτάν (από σιτάρι ολικής άλεσης), τα οποία πρωταγωνιστούν σε wraps, burgers και sandwiches με bio και homemade υλικά. Αξίζει να δοκιμάσεις το club με αβοκάντο και φυτικό τυρί, όπως και το μπέργκερ μανιταριών. Έχει ενδιαφέρον και το motto του μαγαζιού, αφού γράφουν «Give peas a chance», οπότε ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η διατροφική σου ιδεολογία και κατεύθυνση, πάντα μπορείς να δοκιμάσεις κάτι νόστιμο. Β.Π.
Peas. Φαλήρου 40, Αθήνα, τηλ. 210-92.18.875
Vegan Vandal
Στο Παγκράτι, πλέον υπάρχουν τόσα μέρη που σε προσκαλούν να γευτείς ιδιαίτερες νοστιμιές, ακόμη κι αν δεν είναι ακριβώς στα γούστα σου. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και το vegan Vandal, που προτείνει σταθερά street food vegan προτάσεις με comfort όμως κατεύθυνση. Είναι ένας μεγάλος χώρος, με πολύ φως όταν έχει ήλιο που σε προσκαλεί να κάτσεις και να απολαύσεις γευστικό vegan φαγητό με παραδοσιακές πινελιές. Στον μικρό αλλά πληθωρικό κατάλογο που καλύπτει όλα τα γούστα με αλμυρές, γλυκές αλλά και πικάντικες γεύσεις, θα εντοπίσεις τη λαδένια Κιμώλου και τη λαδόπιτα Ρόδου με πατάτα, διάφορα burger αλλά και ένα φανταστικό oreo lime curdberry, τόσο δροσιστικό που είναι ό,τι πρέπει για να κλείσει το γεύμα σου. Φυσικά, ό,τι βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal είναι χειροποίητο. Β.Π.
Vegan Vandal. Αμύντα 15, Αθήνα, τηλ. 210-92.18.875